Actualitate

Un drum surpat din Cluj va fi refăcut. Lucrări de peste 3,3 mil. lei

Consiliul Județean Cluj a scos la licitație un proiect în valoare de peste 3,3 milioane de lei, pentru refacerea unui drum surpat din județ.

Un drum surpat din Cluj va fi refăcut. Lucrări de peste 3,3 mil. lei Un drum surpat din Cluj va fi refăcut. Lucrări de peste 3,3 mil. lei

Este vorba despre un sector din drumul județean 172F din localitatea Mănăstirea, comuna Mica, afectat de alunecări de teren. În prezent, pe o porțiune din acest drum, circulația se desfășoară pe o singură bandă. Consiliul Județean Cluj a comandat aici o expertiză tehnică pentru determinarea motivelor pentru care drumul "a luat-o la vale".

Astfel, portivit expertizei realizate de SC Zenit Project & Consult SRL, alunecarea drumului s-a produs în principal din cauza ploilor torențiale și de lungă durată, dar și din lipsa unor arbori care să stabilizeze terenul și a vibrațiilor produse de trafic.


„La declanșarea alunecării au contribuit o serie de factori atât naturali, cât și antropici, aceștia fiind: configurația în pantă accentuată a versantului pe zona dintre drum și albia Someșului Mic, fenomenele meteorologice defavorabile (ploi torențiale, precipitații de lungă durată), structura litologică a terenului alcătiuit din depozite sedimentare cu caracteristici mecanice reduse, lipsa unei vegetații arboricole capabilă să stabilizeze terenul, eroziunea provocată la baza talazului de apele râului Someșul Mic, scurgerea necontrolată a apelor pe suprafața taluzului, suprasarcini aplicate la partea superioară a taluzului, vibrațiile generate de trafic, în special de traficul greu”, arată expertul.

Ca urmare a situației actuale din teren, expertul arată este necesară intervenția în regim de urgență pentru consolidarea acestei zone, readucerea drumului la starea inițială și deschiderea traficului rutier pe cele două benzi existente și asigurarea unor condiții optime și în siguranță a circulației.


Refacerea drumului, o afacere de 3,3 milioane de lei

În consecință, Consiliul Județean Cluj a scos la licitație proiectul „Lucrări de refacere drum județean DJ 172F, km 12+850 – apărute în urma calamităților”, ce cuprinde elaborarea documentației de proiectare și execuția lucrărilor.

Valoarea totala estimată a contractului este de 3.388.168 lei, bani proveniți din bugetul județului, iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – preț.


Termenul limită pentru primirea ofertelor este data de 2 iunie 2020, iar durata de execuție a lucrărilor, de 6 luni de la emiterea ordinului de începere.

CITEȘTE ȘI


Alți bani, altă distracție! CJ Cluj plătește pentru răspunsuri: de ce s-a surpat DJ 109B?

Ultimele Stiri
abonare newsletter