Actualitate

Mobilizare masivă a forțelor de ordine publică, de Paște. Vor fi folosite și 13 elicoptere

În perioada 17-20 aprilie 2020, peste 36.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi lucrători de la alte structuri ale MAI, precum şi poliţişti locali şi militari din cadrul MApN, vor acţiona, zilnic, pentru a asigura respectarea măsurilor dispuse prin ordonanţele militare.

Astfel, în fiecare zi, vor fi la datorie peste 14.000 de poliţişti, una dintre misiunile principale fiind intensificarea măsurilor de monitorizare şi control ale traficului rutier şi verificarea respectării condiţiilor de deplasare a persoanelor. De asemenea, vor fi desfăşurate acţiuni care au ca scop combaterea faptelor ce pot pune în pericol sănătatea populaţiei cu accent pe comercializarea de produse specifice Sărbătorilor Pascale.

În plus, echipajele de Poliţie, în colaborare cu celelalte autorităţi competente, au în atenţie prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul silvic şi a tuturor infracţiunilor de drept comun, prin mijloace de prevenire, cât şi prin acţiuni de combatere şi anihilare.


În contextul măsurilor dispuse pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, dar şi pentru misiunile cotidiene de asigurare a ordinii publice, sunt mobilizaţi în medie, zilnic, aproximativ 7.000 de jandarmi.

Sute de jandarmi, în zonele de grătare

Peste 1.200 de jandarmi vor verifica zilnic parcurile şi alte zone de agrement pentru a se asigura că restricţiile de deplasare a persoanelor, dispuse prin ordonanţele militare, sunt respectate.


Totodată, aproximativ 4.000 de poliţişti locali şi 1.500 de militari din cadrul MApN vor acţiona zilnic în sistem integrat în dispozitivele realizate de MAI.

Peste 5.000 de pompieri sunt pregătiţi zilnic pentru executarea misiunilor specifice. Salvatorii asigură misiunile de răspuns cu peste 3.400 mijloace tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării şi salvării persoanelor din medii ostile vieţii, precum şi pentru acordarea primului ajutor calificat celor aflaţi în dificultate.


Răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat de peste 400 echipaje SMURD, cu autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanţe de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă, motociclete SMURD şi ambulanţe pentru transport neonatologic.

Peste 4.500 de poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar echipaje comune, formate din poliţişti de frontieră, jandarmi şi poliţişti, participă la misiuni de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona de frontieră.


De menţionat este faptul că, în prezent, prin punctele de frontieră se constată o scădere a tranzitului de persoane şi turisme, de până la 90% faţă de perioada similară a anului trecut.

MAI, pregătit să intervină cu elicoptere

Inspectoratul General de Aviaţie al MAI are pregătite pentru intervenţie, în această perioadă, 13 elicoptere. Pentru misiunile aeromedicale, piloţii IGAv vor utiliza 8 elicoptere EC-135 în cadrul punctelor de operare aeromedicală de la Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Craiova, Constanţa, Arad, Galaţi şi Jibou. De asemenea, 5 elicoptere de tip EC-135, Mi-17 şi Mi-8 sunt pregătite să acorde sprijin în misiuni de ordine şi siguranţă publică. Elicopterele EC-135 aflate în serviciu la Galaţi şi Iaşi pot interveni în misiuni umanitare în Republica Moldova, la solicitarea autorităţilor din statul vecin.


Efectivele Ministerului Afacerilor Interne acţionează în echipe mixte, o atenţie deosebită fiind acordată planificării şi coordonării eficiente, în sistem integrat, la nivel teritorial şi central, precum şi alocării optime de resurse pentru intervenţie.

CITEȘTE ȘI

Aproape 200 de amenzi, date clujenilor "plimbăreți"

 

Măsuri FĂRĂ PRECEDENT de Paște, într-o țară europeană. NIMENI nu iese din casă, de sâmbătă până luni

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter