Actualitate

Nimic nu se schimbă la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Nu politicienii decid cum se salvează viețile!”

Nu este de glumit, starea de urgență nu este „un moft” al președintelui României, Klaus Iohannis, afirmă primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Nimic nu se schimbă la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Nu politicienii decid cum se salvează viețile!”, sursă foto: Facebook Emil Boc Nimic nu se schimbă la Cluj-Napoca. Emil Boc: „Nu politicienii decid cum se salvează viețile!”, sursă foto: Facebook Emil Boc

Potrivit edilului, autoritățile publice au obligația față de cetățenii României „să prezinte fapte, informații certe” cu privire la criza COVID-19 și la implicațiile pe care le are pandemia. De asemenea, autoritățile au obligația să consulte specialiștii, să identifice soluții, să stabilească măsuri și să ceară cetățenilor respectarea acestor măsuri, cu impunerea sancțiunilor de rigoare, spune Boc.

Primarul afirmă că „nu politicienii decid cum se salvează viețile oamenilor”, ci specialiștii, medicii. Această precizare vine în contextul în care mai mulți politicieni PSD și ALDE au anunțat că se gândesc să voteze împotriva prelungirii stării de urgență. „Dacă cetățenii nu vor fi conștienți că aceste măsuri nu sunt împotriva românilor, atunci nu am făcut nimic”, este de părere Emil Boc.


CITEȘTE ȘI:

Vot ÎMPOTRIVA stării de urgență: „România se transformă în stat polițienesc, al restricțiilor”

 


„Eu, oricâți aș avea la Primărie funcționari, nu pot avea atâția polițiști locali să amendez 300.000 de clujeni care n-ar respecta măsurile. Ar fi un fiasco total, nu s-ar putea așa ceva niciodată. Evident, este nevoie de înțelegerea cetățenilor ca să trecem cât mai repede peste această criză”, a punctat primarul, la un post de radio local.

Edilul are încredere în clujeni

„Eu, ca primar, nu pot în stare de urgență să comentez, pot doar să aplic deciziile statului. La Cluj-Napoca va funcționa exact cum scrie în precizările stabilite de MAI. Avem 72 de biserici în Cluj-Napoca, din care 13 sunt greco-catolice. (...) Am stabilit exact pe fiecare locație numărul necesar de personal, de voluntari, perioadele de timp, schimburile necesare, să evităm aglomerația”, a precizat Boc, cu privire la organizarea credincioșilor de Paști.


CITEȘTE ȘI:

MAI și BOR adună oamenii în plină pandemie de COVID-19 să ia paști și lumină. Există însă preoți care țin la sănătatea enoriașilor!

 


În curtea bisericii, este obligația parohiilor să asigure respectarea măsurilor de distanțare socială, în prezența forțelor de ordine. De asemenea, în afara bisericilor, forțele de ordine – polițiști, polițiști locali, jandarmi și pompieri – vor veghea asupra clujenilor pentru a evita învălmășeala. De asemenea, preoții au evidența exactă a enoriașilor și vor acționa în consecință, este convins primarul.

„Nimic nu se schimbă la Cluj-Napoca!”

Până la momentul redactării articolului, nu mai puțin de 1.836 de blocuri din cele peste 4.700 au fost deja dezinfectate. De asemenea, chiar dacă a devenit doar recomandare, toate blocurile vor fi dotate cu dispozitive cu dezinfectant. Până în prezent, au fost instalate 1.487 astfel de dispozitive. Totodată, va continua spălarea tuturor străzilor, cu detergent.


Emil Boc a promis că va face public numele administratorilor de bloc pe care „nu-i interesează” dispozitivele cu dezinfectant, mai ales că partea de reumplere a dispenserelor cade în sarcina asociațiilor de proprietari. „Nu este o chestiune de fușăreală, iar costurile vor fi mai mici decât preconizam, în jur de sub 1 milion de lei”, a estimat edilul.

Lucrările de infrastructură suferă

„Este adevărat, vom fi afectați financiar, vom avea o cădere economică destul de grosolană. În primele 15 zile din martie am pierdut vreo 7 milioane de lei din încasările din cota pe IVG. Va fi la fel în toată luna aprilie, cel puțin jumătate din luna mai, activitatea economică este în cădere accentuată. Am finanțat cu milioane de euro din bugetul local cheltuielile legate de coronavirus”, a recunoscut Emil Boc.

Cu toate acestea, municipalitatea promite că nu va opri proiectele de infrastructură aflate în lucru, ba mai mult, intenționează să le termine înainte de termen – cum este cazul lărgirii străzii Bună Ziua, parcul Între Lacuri ori strada Regele Ferdinand. „Dorim să nu oprim niciun proiect existent și finanțabil, însă nu vom demara proiecte noi, pentru că susținere financiară nu există”, a admis primarul.

„Petrecem Paștile în cele mai complicate vremuri de la Al Doilea Război Mondial încoace și în prezența celor mai severe măsuri luate pe timp de pace. Cu credința în suflet, care nu i-a părăsit niciodată pe români și cu sprijinul aparatului medical, vom putea trece și peste această criză și să sărbătorim așa cum se cuvine la anul Sfintele Paști” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

abonare newsletter