Actualitate

MAI și BOR adună oamenii în plină pandemie de COVID-19 să ia paști și lumină. Există însă preoți care țin la sănătatea enoriașilor!

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu acuză autoritățile și reprezentanții BOR că atentează la sănătatea românilor fiindcă îi lasă să iasă din casă pentru a lua paști și lumină. Din fericire, în Cluj-Napoca există și preoți care își fac griji pentru sănătatea enoriașilor și au găsit soluții pentru ca sfintele paști să ajungă la credincioși.

MAI și BOR adună oamenii în plină pandemie de COVID-19 să ia paști și lumină. Există însă preoți care țin la sănătatea enoriașilor! MAI și BOR adună oamenii în plină pandemie de COVID-19 să ia paști și lumină. Există însă preoți care țin la sănătatea enoriașilor!

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat marți seara, prin Marcel Vela, măsurile pentru sărbătorile pascale. Astfel, în decursul zilei de marți, MAI a semnat cu patriarhul Daniel un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgentă de către MAI. În urma discuțiilor între cele două instituții, s-a ajuns la concluzia că prescurile vor fi distribuite credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile de către angajații bisericii și voluntari, bineînțeles cu respectarea distantei sociale. Distribuirea Sfintei lumini adusa de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seara începând cu ora 20.00.

Ungureanu îi acuză pe patriarh și pe Vela că fac politică

După ce românii au stat aproape o lună de zile în casă, respectând în mare parte măsurile de distanțare socială, acum, BOR și MAI doresc să adune zeci, poate chiar sute de persoane în același loc, deși inițial era vorba că voluntarii vor duce paștile la fiecare credincios acasă, evitând contactul.


Într-o postare pe Facebook, Emanuel Ungureanu îi acuză pe reprezentanții BOR și MAI că pun în pericol sănătatea românilor, în special a vârstnicilor.

„Dragii mei frați ortodocși din România, Vela, Ministrul de Interne, împreună cu agaricii lui politici de trei parale din PNL, nu sunt drept credincioși adevărați, sunt disperați după voturi și extraordinar de nenorociți, nu au niciun Dumnezeu. În ticăloșia și prostia lor cruntă ei cred că oamenii în vârstă pe care trebuie să îi ținem în casă să nu îi omoare Covidu pot ieși liniștiți să ia Lumină în noaptea de Paște fără risc de contaminare de la angajații MAI”, a scris Ungureanu pe Facebook.


Exemplu de preot care își iubește credincioșii

Totuși, există și slujitori ai bisericii care țin la sănătatea enoriașilor, motiv pentru care vor depune eforturi suplimentare pentru ca paștile să ajungă la credincioși și îi îndeamnă pe aceștia să aprindă o lumânare în curte sau pe balcon în Noaptea de Înviere. Acesta este și cazul preotului Petru Drăgan, care slujește la biserica din Cartierul Edgar Quinet.

„În Cluj-Napoca, ca în multe alte localități din România, sunt mulți preoți cu frică de Dumnezeu care au găsit soluții rezonabile pentru ca orice credincios ortodox să țină Paștele în sânul familiei, în siguranță, fără să își bată joc de efortul comun, profund creștinesc, de a ne apăra viața cu ajutorul lui Dumnezeu și al medicinei moderne în vremuri de pandemie. În acest context am primit acum câteva zile acest mesaj de la preotul care slujește Cartierul Edgar Quinet din Cluj-Napoca. Acesta m-a rugat să îl popularizez pe pagina cartierului pe care o administrez cu mult timp înainte să fiu politician. Evident că l-am răspândit cu bucurie în cartier și l-am felicitat pe acest preot responsabil. O să ascult îndemnul lui și alături de cei care înțeleg taina sacrificiului Mântuitorului, voi aprinde o lumânare de la balconul apartamentului, fix la ora 24 în Noaptea Sfântă! Pentru cei doi care zădărnicesc efortul de combatere a epidemiei cu virusul coronavirus am această mustrare deloc blândă. Nu îi ierta Doamne! Pentru un pumn de arginți și voturi, cei doi tâlhari, Daniel și Vela, l-ar vinde și pe Iuda”, a scris Ungureanu pe Facebook.


Mesajul preotului paroh Petru Drăgan

Astfel, preotul Petru Drăgan i-a anunțat pe enoriași că paștile vor fi distribuite la casele lor de către voluntari, ca să nu fie nevoie să iasă din casă și să riște să se adune prea multe persoane la biserică.

„Stimați credincioși ai Parohiei Sf Martiri Brancoveni din Cluj Napoca, potrivit ultimelor directive primite, Sărbătoarea Învierii Domnului se va prăznui păstrând distanțarea socială impusă de starea de urgentă. Pentru a ne putea bucura de acest mare praznic al creștinătăți, paștile vor fi distribuite la casele dumneavoastră de către voluntari ai parohiei. Pâinea va fi ambalată în pungi direct de la brutărie iar vinul va fi în pahare cu capac. Pentru o mai bună organizare vă rog să mă contactați pe adresa de Facebook, messenger Whatapp, sms, sau direct pe telefon pentru a putea creea o bază de date pentru voluntarii care vor ajuta la distribuirea Paștilor. Distribuirea lor va începe din Joia Mare însă consumarea Sfintelor Paști se recomandă a fi făcută doar în ziua Învierii. De asemenea, vă îndemn ca în Noaptea Învierii, la ora 0.00 să aprindeți o lumânare, să ieșiți în curte sau pe balcon și împreună să cântăm imnul de biruință, Hristos a Înviat”, a transmis parohul.


 

abonare newsletter