Actualitate

Când încep lucrările la Piața Lucian Blaga și cum vor fi afectate de criza coronavirus

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emi Boc, a declarat că documentația pentru obținerea autorizației de construcție va fi gata în luna mai.

Când încep lucrările la Piața Lucian Blaga și cum vor fi afectate de criza coronavirus Când încep lucrările la Piața Lucian Blaga și cum vor fi afectate de criza coronavirus

Firma Diferit, câștigătoarea licitației pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la obictivul "Reabilitarea şi extinderea zonei pietonale Lucian Blaga, strada Republicii (primul tronson), strada Napoca, strada Petru Maior şi strada Emil Isac şi amenajare piste de biciclete”, se află în momentul de față ÎN stadiul întocmirii documentației necesare pentru obținerea autorizației de construcție.

"Conform contractului, în acest moment se lucrează de către firmă la documentația pentru obtinerea autorizației de construcție, a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, cu termen in luna mai", a declarat primarul Emil Boc, pentru Monitorul de Cluj.


Edilul clujean arată că, deocamdată, lucrările de modernizare a Piaței Lucian Blaga și a străzilor adiacente nu sunt afectate de criza provocată de coronavirus, urmând ca acestea să demareze în această vară. 

Diferit, firmă abonată la banul public, va moderniza piața din Centrul Clujului

În penultima zi a anului 2019, Primăria Cluj-Napoca a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la proiectul privind “reabilitarea şi extinderea zonei pietonale Lucian Blaga, strada Republicii (primul tronson), strada Napoca, strada Petru Maior şi strada Emil Isac şi amenajare piste de biciclete”.


Este vorba de firma Diferit SRL, o firmă care a avut/are în derulare multe contracte cu municipalitatea clujeană. Valoarea contractului se ridică la peste 4,3 milioane de euro.

Investiție din bani europeni

În iulie 2018, municipiul Cluj-Napoca a depus proiectul “Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal: reabilitare și extindere zona pietonală Piața Lucian Blaga, strada Republicii, strada Napoca, strada Petru Maior, strada Emil Isac și amenajare piste de biciclete” spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.


“Obiectivele proiectului sunt, printre altele, ridicarea calității vieții urbane în Cluj-Napoca, calmarea, eficientizarea și reducerea traficului motorizat în zona centrală în favoarea dezvoltării unei rețele atractive și sigure de trasee pietonale și ciclistice, asigurarea de zone pietonale și de spații cu caracter prioritar pietonal, reducerea poluării. De asemenea, se va urmări ca utilizarea autoturismelor personale să devine o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs față de utilizarea transportului public”, se arată în motivarea proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 28,2 milioane lei TVA inclus. Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului este de 30 de luni de la începerea implementării proiectului.


Cum va fi afectată circulaţia auto

Se dorește și crearea, modernizarea sistemelor de închiriere de biciclete, precum și a zonelor, traseelor pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone. De asemenea, proiectul include lucrări de semaforizare, de realizare a sistemelor rutiere.

Se propun două benzi de circulație rutieră pe strada Napoca și două benzi spre strada Republicii, plus o bandă suplimentară spre strada Petru Maior/acces parking Primărie și amenajarea a două standuri de taximetre, separate fizic de fluxul de mașini.


Pe strada Republicii se lărgește pista pentru biciclete cu dublu sens, pe partea estică, în continuarea Pieței Lucian Blaga și în legătură cu cea de pe Avram Iancu.

Și pe strada Petru Maior se vor face piste pentru bicicliști, vor fi introduse piste cu sens unic pe ambele laturi, vor fi lărgite trotuarele, se va înlocui betonul de pe trotuare cu plăci din piatră naturală, cablurile aeriene vor fi introduse în subteran, vor fi plantați arbori. Carosabilul se va restrânge la trei benzi.

Pe strada Emil Isac vor fi eliminate toate parcările de pe latura estică și de pe latura vestică, vor fi plantați arbori și se va crea o pistă pentru biciclete cu dublu sens pe latura estică, în continuarea celei de pe George Barițiu.

Proiectantul a fost SC Planwerk SRL, același birou de arhitectură care s-a ocupat și de proiectarea Pieței Unirii.

Lucrări de intervenție:

- Construirea/modernizarea/extinderea/reabilitarea pistelor/traseelor pentru bicicliști

- Crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete – bike sharing

- Construirea/extinderea de zone și trasee pietonale inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone

- Lucrări de terasamente, demontări elemente existente, borduri, mobilier, sisteme de iluminat, indicatoare, semafoare, demolări suprafețe pietonale existente

- Lucrări de realizare a sistemelor rutiere: trotuare, parcări, benzi pentru biciclete, gazon, plantări arbori

- Mobilier urban: bănci, scaune, mese, parcări biciclete, cișmele apă

- Elemente speciale: stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcare autoturisme electrice, toaletă publică automată, senzori de măsurare a traficului, rețea wireless, sistem de iluminat public cu surse LED

CITEȘTE ȘI 

Adjudecat. Diferit, abonată la bani publici, transformă Piaţa Lucian Blaga şi străzile adiacente în zone pietonale pentru 4,3 mil. €

 

Calvarul din centrul Clujului se prelungește. Lucrările pe strada Tipografiei încep luni. În vară, urmează Piața Lucian Blaga!

 

abonare newsletter