Actualitate

Calvarul din centrul Clujului se prelungește. Lucrările pe strada Tipografiei încep luni. În vară, urmează Piața Lucian Blaga!

Străzile Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Puşcariu şi Emile Zola vor fi reamenajate, în sensul eliminării traficului auto şi transformării acestora în zone preponderent pietonale. Proiectul se ridică la 5 milioane de euro. După Regele Ferdinand, lucrările se mută pe strada Tipografiei!

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că în vară vor începe și lucrările în Piața Lucian Blaga și străzile adiacente. Aici, municipalitatea are în plan reabilitarea şi extinderea zonei pietonale Lucian Blaga, strada Republicii (primul tronson), strada Napoca, strada Petru Maior şi strada Emil Isac şi amenajare piste de biciclete.

„Pe strada Tipografiei, primul tronson, vom începe luni lucrările. Mai avem câteva proiecte foarte importante, Piața Lucian Blaga, cu străzile Petru Maior, Napoca, Emil Isac vor intra și ele începând din această vară în reabilitare. Avem semnat contractul pentru execuție. Din vară vom începe lucrările și pe acest proiect. Crește spațiul pentru pietoni, se diminuează spațiul pentru mașini. Va crește și calitatea aerului în zona centrală. Se modernizează iluminatul public cu tehnologie LED, va fi gestionat de pe o aplicație de pe telefonul mobil, scad costurile de mentenanță. Trotuarele vor fi pavate cu piatră naturală, un material natural care nu absoarbe căldura și, în principiu, ar trebui să nu mai avem acele probleme vara când vin valurile de căldură ar trebui să fie mai sustenabile și să permită o calitate a aerului mai bună în zona centrală”, a declarat Ovidiu Cîmpean, directorul de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


Ce străzi vor fi gata în 2020

Cîmpean spune că multe dintre aceste străzi vor trebui finalizate în acest an.

„Urmează pietonalizarea străzii Kogălniceanu. Și strada Universității va fi refăcută. Va fi adusă statuia Fecioarei Maria pe amplasamentul ei original pe strada Universității. Toate străzile din zonă vor fi refăcute, iar unele dintre acestea vor avea caracter de spațiu partajat între pietoni și bicicliști. În luna martie-aprilie vom lansa licitațiile pentru execuția lucrărilor la strada Iuliu Maniu. Unele dintre ele trebuie finalizate în acest an și aici mă refer la Molnar Piuariu, proiectul străzii Regele Ferdinand, Tipografiei, Emil Zola, Sextil Pușcariu și la altele va trebui să înceapă lucrările de execuție și aici mă refer la proiectul Pieței Lucian Blaga sau proiectul Bulevardului 21 Decembrie, un proiect de 12 milioane de euro”, a conchis oficialul Primăriei.


Strada Tipografiei. Trotuare pentru pietoni

Strada Tipografiei traversează centrul orașului de la strada Regele Ferdinand la vest până la strada Frederic Joliot Curie în est și este în interiorul limitei nordice a celei de a doua incinte medievale a orașului. Principalul obiectiv de pe strada Tipografiei este Turnul Pompierilor.

În prezent, strada Tipografiei este dominată de circulația auto din zonă, fiind folosită ca zonă de parcare pe toată latura ei sudică și cu un fir de circulație auto cu sensul de mers de la vest la est. Trotuarul are o zonă de gâtuire în dreptul Turnului Pompierilor, zonă ce nu poate fi utilizată funcțional de pietoni.


"Se dorește ca prin amenajarea tronsonului străzii Tipografiei, creșterea siguranței cetățenilor și a conducătorilor auto prin asigurarea condițiilor optime de siguranță și confort pentru circulația auto și pietonală, drumurile astfel asfaltate vor fi încadrate cu borduri și prevăzute cu rigole carosabile de acostament, drumul va fi marcat cu semne de circulație și va fi prevăzut cu trotuare pentru pietoni. Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei se va face utilizând pavaje din pavele granit și dale de piatră granit. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajat sunt: suporți pentru biciclete, arbori cu grilaje de protecție și loc de stat jos din lemn. La fiecare arbore îi corespunde un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte", arată Primăria.

Ce se va întâmpla cu circulația în inima Clujului

Se dorește și crearea, modernizarea sistemelor de închiriere de biciclete, precum și a zonelor, traseelor pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone. De asemenea, proiectul include lucrări de semaforizare, de realizare a sistemelor rutiere.


Se propun două benzi de circulație rutieră pe strada Napoca și două benzi spre strada Republicii, plus o bandă suplimentară spre strada Petru Maior/acces parking Primărie și amenajarea a două standuri de taximetre, separate fizic de fluxul de mașini.

Pe strada Republicii se lărgește pista pentru biciclete cu dublu sens, pe partea estică, în continuarea Pieței Lucian Blaga și în legătură cu cea de pe Avram Iancu.


Și pe strada Petru Maior se vor face piste pentru bicicliști, vor fi introduse piste cu sens unic pe ambele laturi, vor fi lărgite trotuarele, se va înlocui betonul de pe trotuare cu plăci din piatră naturală, cablurile aeriene vor fi introduse în subteran, vor fi plantați arbori. Carosabilul se va restrânge la trei benzi.

Pe strada Emil Isac vor fi eliminate toate parcările de pe latura estică și de pe latura vestică, vor fi plantați arbori și se va crea o pistă pentru biciclete cu dublu sens pe latura estică, în continuarea celei de pe George Barițiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter