Actualitate

CMID mai înghite niște bani de la buget, de data asta pe servicii de consultanță. Până când?

Consiliul Județean Cluj pune la bătaie 180.000 de lei pentru servicii de analiză și consultanță tehnică pentru fazarea proiectului "Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în județul Cluj".

Administrația județeană a scos la licitație un contract de 180.000 de lei, bani din bugetul județului, pentru servicii de analiză și consultanță tehnică pentru fazarea Centrului de Deșeuri. Licitația a fost publicată joi în Sistemul Public de Achiziții Publice (SEAP), iar termenul limită de depunere a ofertelor este data de 17 martie 2020.

Potrivit caietului de sarcini, printre serviciile ce urmează să fie furnizate de firma de consultanță se vor număra: realizarea de analize şi suport periodic în stabilirea gradului de îndeplinire a condiţiilor contractuale si în soluţionarea eventualelor inconsistenţe; structurarea clară a responsabilităţilor şi termenelor Contractelor de Lucrări, sprijin permanent al echipei de proiect în solutionarea neclaritaţilor/disputelor legate de responsabilitaţile Beneficiarului; acţiuni permanente de limitare a responsabilităţilor Beneficiarului cu privire la conflictele de proiect apărute.


ÎN 4 ANI, LUCRĂRILE LA CENTRUL DE DEȘEURI S-AU SCUMPIT CU 20 MIL. €

Jurnaliștii Monitorul de Cluj semnalează deja de ani buni că valoarea lucrărilor la Centrul de Deșeuri a depășit 100 de milioane de euro, de patru ori valoarea inițială, deși, în repetate rânduri au fost acuzați că prezintă cifre false.

Nu mai departe de anul trecut, în iulie 2019, Consiliul Județean ne-a trimis un drept la replică în care spunea că „afirmația potrivit căreia «Centrul de deșeuri [..] a ajuns să coste 101 milioane de euro, de patru ori valoarea inițială, și încă înghite bani” este una falsă!”.


“În primul rând, valoarea totală cumulată a întregului proiect «Sistem Integrat de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj», care include atât activitatea de închidere a vechilor rampe de gunoi neconforme, cât și edificarea noului CMID, este mai puțin de jumătate din valoarea menționată în articol, respectiv de 231.920.074,13 lei (aproximativ 50 de milioane de euro)”, ne transmitea Consiliul Județean.

La nici 6 luni, instituția recunoaște negru pe alb că valoarea totală a investiţiei „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj” este de 419.165.470 lei TVA inclus (101.652.836 euro).


„RUPEREA” CMID, MAI SCUMPĂ CU 20 MIL. €

Dacă în 2011 valoarea întregului proiect al Centrului de Deşeuri era de 107.520.012 lei (22,8 milioane de euro), în 2016 intervenea fazarea proiectului la o valoare de 209.219.641 lei (aproximativ 45 milioane de euro).

Ca în 2020 să aflăm că  fazarea lucrărilor la proiectul Sistem de Managament Integrat al Deșeurilor se ridică, de fapt, la peste 65 milioane de euro (!!!) – 306,7 milioane lei.


Rezultă că din 2016 până în 2020 lucrările au crescut cu 20 de milioane de euro!

Consilierii Județeni au dat undă verde proiectului privind modificarea hotărârii Consiliului Județean Cluj din 16 august 2010 privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în județul Cluj”, în ședința din 20 februarie 2020.


Proiectul confirmă ceea ce Monitorul de Cluj anticipase deja: valoarea totală a proiectului (ce include construirea Centrului de Deșeuri, închiderea rampelor de gunoi neconforme, stațiile de transfer) este de 419.165.470 lei TVA inclus (101.652.836 euro !!!) 

10 MIL. € CHELTUIELI NEELIGIBILE. BANI CARE NU SE MAI ÎNTORC!

Conform documentelor instituției, Consiliul Județean urmează să achite următoarele sume:

2.376.113 lei fără TVA, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv cofinanțarea proiectului;

116.429.565 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului pentru asigurarea resurselor financiare pe perioada implementării proiectului și care vor fi rambursate de Autoritatea Contractantă;

24.434.629 lei, reprezentând TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile a proiectului pentru asigurarea resurselor financiare pe perioada implementării proiectului și care vor fi rambursate de Autoritatea Contractantă;

152.653.245 lei (TVA inclus) reprezentând cheltuieli neeligibile ale proiectului. „În prezent, județul Cluj și-a achitat toată contribuția proprie la cheltuielile neeligibile (47.093.526 lei), dar asigură integral fluxul de numerar până la sfârșitul implementării proiectului, urmând a-și reîntregi bugetul cu sumele datorate de celelalte primării”, susține Consiliul Județean.

10.866.531 lei, reprezentând valoarea veniturilor nete generate.

PROMISIUNI. CMID, GATA ÎN APRILIE?

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, declara recent că prima celulă a Centrului de Deșeuri va fi data în funcțiune în luna aprilie.

De la lucrări intrate “în linie dreaptă, finalizarea acestora urmând a avea loc în a doua jumătate a anului 2018”, la „lucrări inaugurate, parţial, în 2019”, iată că anul 2020 vine cu o nouă promisiune din partea președintelului Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe: „Operarea primei celule a Centrului de Deșeuri ne-o dorim să fie în luna aprilie”.

„Noul Centrul de Deșeuri este în procedură avansată. Mă bucur că după 3 ani de muncă ne apropiem de final. Operarea în esență a primei celule ne-o dorim să fie în luna aprilie”, a declarat Alin Tișe.

abonare newsletter