Actualitate

Vestitorii primăverii. Iarna trece, gunoaiele rămân - FOTO

Și nu e de azi, de ieri. Locuitorii din Florești se plâng de multă vreme că nu se ridică gunoiul, deși plătesc cea mai mare taxă de salubritate din țară.

Gunoaiele și-au făcut loc în peisajul „mioritic” al Floreștiului. Deși la o aruncătură de băt de Cluj-Napoca, smart city, oraș de cinci stele, în Florești problema gunoaielor încă persistă după criza din 2017 când nu exista o firmă de salubritate. Ghene de gunoi înconjurate de saci cu mizerii, animale ce caută în voie ceva de mâncare și gropi de deșeuri neconforme care sunt deja prea multe să mai fie numărate. Unele gunoaie stau de luni de zile, neatinse, așteptând primăvara.

„Nu există tufă, pârâu, șanț să nu fie umplut de gunoaie! Pe zi ce trece sunt tot mai multe locuri infestate. Chiar nu se poate face nimic? Măi, oameni buni, treziți-vă! Nu suntem în Evul Mediu! Dacă un candidat la primărie poate să dea o soluție viabilă la această epidemie a gunoaielor aruncate la întâmplare, cu siguranță va avea votul meu... și nu numai!”, a scris un floreștean.


Primăria Florești a majorat din nou taxa de salubritate la începutul acestui an. Astfel, pentru persoanele fizice aceasta a crescut de la 8,4 lei/persoană la 11 lei/persoană, iar pentru persoanele juridice a ajuns la 95 lei m3/lună.
Persoanele fizice sunt obligate la plata taxei speciale de salubrizare în funcție de numărul de persoane din fiecare familie, respectiv numărul locatarilor existenți la adresa respectivă (membri de familie, rude, chiriași, flotanți). Pentru imobilele – proprietate pe care le dețin, locuite sau nelocuite, proprietarul este obligat să completeze declarația de impunere pentru stabilirea taxei speciale de salubrizare.

TAXA A MAI CRESCUT ȘI ANUL TRECUT


La sfârșitul anului 2018, Horia Șulea, primarul comunei Florești, anunța că dorea să crească prețul pentru ridicarea gunoiului de la 6,5 lei la 15 lei.

Totuși, datorită unor floreșteni nemulțumiți, care și-au exprimat punctul de vedere în ședința de Consiliu Local, taxa s-a majorat doar la 8,4 lei.


Serviciile actualei firme de salubritate; Strict Prest SRL, au fost contractată în februarie 2017, prin încredințare directă, fără licitație, cu ajutorul președintelui Consiliului Județean Alin Tișe. Totul a pornit cu incapabilitatea vechii firme de a gestiona ridicarea gunoiului menajer din comună, motiv pentru care Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Gelu Voievod”, formată din Consiliile Locale Florești, Gilău, Căpușu Mare și Măguri Răcătău a suspendat contractul cu falimentara Quatro Eco Salub. Prea târziu pentru floreșteni, care au dus un adevărat război cu șobolanii răspândiți prin comună printre mormanele de gunoaie, motiv pentru care s-a vehiculat chiar ideea declarării stării de alertă de către Prefectura Cluj, neavizată însă de Gheorghe Vușcan, prefectul de atunci al județului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter