Actualitate

Închide Primăria circulația auto în Centru? Poate după ce va fi gata Centura Metropolitană

Până nu le va fi oferită șoferilor o variantă viabilă să traverseze municipiul Cluj-Napoca, nu se pune problema ca circulația auto în Centru să fie închisă.

Închide Primăria circulația auto în Centru? „După ce va fi gata Centura Metropolitană, ne mai gândim!”, sursă foto: Raymond Füstös/ monitorulcj.ro Închide Primăria circulația auto în Centru? „După ce va fi gata Centura Metropolitană, ne mai gândim!”, sursă foto: Raymond Füstös/ monitorulcj.ro

Viceprimarul Dan Tarcea susține că, așa cum nici benzile dedicate pentru mijloacele de transport în comun nu pot fi implementate de mâine în tot orașul, nici interzicerea mașinilor în inima orașului nu poate fi realizată de pe o zi pe alta.

„Nu putem să închidem Centrul mâine, să fim realiști! După ce avem Centura Metropolitană gata și le putem oferi oamenilor alternative pe unde să traverseze orașul ăsta dintr-o parte într-alta, atunci ne putem gândi și la asemenea componente în care să restricționăm sau să închidem circulația în Centru”, a recunoscut Tarcea, într-o emisiune televizată.


Acesta a amintit de criticile aduse de clujeni în perioada modernizării Pieței Unirii, atunci când s-a renunțat la o bandă de circulație pe latura estică, fiind lărgit trotuarul.

„Acum v-aș invita să facem o vizită, să vedem câtă lume circula astăzi pe trotuarul respectiv, câtă lume stă pe băncuțele pe care le-am amenajat acolo, vara, la umbră. La fel vom face și pe strada Napoca, din trei benzi vom face doar două și vom extinde trotuarele. Am intervenit și pe strada Regele Ferdinand, vom pietonaliza și strada Mihail Kogălniceanu”, a dat asigurări Tarcea.


Adio, magazine second hand!

Viceprimarul susține că „piața se reglează”, iar municipalitatea trebuie să ofere cadru pentru acest demers, fiind ferm convins că magazinele second hand vor dispărea treptat din Centru. Cât despre circulația mașinilor...

„La momentul la care vom putea spune, da, avem suficient de multe alternative încât să putem închide circulația din zona centrală sau să luăm alte politici publice, vom lua deciziile la vremea respectivă. Astăzi, trebuie să facem spații pietonale de calitate, astfel încât să se elimine natural din zona centrală a Clujului magazinele de second hand”, a precizat Dan Tarcea.


Potrivit primarului Emil Boc, data de 31 decembrie 2023 este ultima zi în care se mai pot cheltui bani europeni din actualul exercițiu financiar. Practic, data precizată de edil ar coincide cu ziua în care șoferii ar trebui să circule deja pe mult râvnita Centură Metropolitană.

„Totul depinde de Guvernul României, de Ministerul Transporturilor și CNAIR, ca titulari de contract în raport cu Uniunea Europeană. (...) Partea plină a paharului este că avem avizat traseul, sunt stabilite toate conexiunile dintre centură și municipiul Cluj-Napoca, s-a început pregătirea pentru avizele necesare, cel mai complicat este avizul de mediu”, a punctat Boc, în decembrie 2019.


„Nu vom închide traficul auto până când nu vom avea o alternativă viabilă, omul să poată traversa Clujul pe altundeva. După ce va putea traversa Clujul, ne putem gândi să închidem traficul în Centru” – Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca

CITEȘTE ȘI: Centrul Clujului, plin de magazine second hand. Brandurile renumite, doar pentru IT-ști?


CITEȘTE ȘI: Centura Metropolitană. Boc și Șulea, întâlnire cu prefectul: „Avansăm cu pași concreți!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter