Actualitate

Centrul Clujului, plin de magazine second hand. Brandurile renumite, doar pentru IT-ști?

Cu toate că municipalitatea dispune de un PR puternic, care te face să crezi că pe malul Someșului Mic curge doar lapte și miere, realitatea de zi cu zi pentru mulți clujeni este puțin mai diferită.

Centrul Clujului, plin de magazine second hand. Brandurile de renume, doar pentru IT-ști și medici? Centrul Clujului, plin de magazine second hand. Brandurile de renume, doar pentru IT-ști și medici?

Oraş universitar şi industrial înainte de 1989, Clujul s-a transformat în ultimii ani, devenind, cu preponderenţă, un oraş al serviciilor, festivalurilor, sportului şi al industriei IT – un fel de „mini Silicon Valley” de Transilvania. Este adevărat, tinerii angajați în sectorul IT o duc bine spre foarte bine la Cluj-Napoca. Mulți clujeni însă nu au norocul să se bucure de salarii de mii de euro și nu își permit să cumpere, de exemplu, haine de firmă.

Tocmai de aceea, business-ul magazinelor de haine second hand este încă în floare la Cluj-Napoca. În ciuda pretențiilor și potențialului salarial pe care îl au clujenii – pe locul 2 în țară în topul salariilor medii – nu puțini sunt cei care își cumpără haine second hand. Multe chiar de firmă, în stare excelentă, dar la prețuri mult mai reduse, pe care și le permit. Zona centrală a Clujului este, la rândul ei, plină de magazine second hand.


Invitat la o emisiune a unei televiziuni locale, viceprimarul Dan Tarcea a recunoscut că adevărul din teren are și aspecte mai puțin ideale decât cele prezentate în strategiile pompoase de promovare ale municipalității. Mâna dreaptă a lui Emil Boc promite însă că centrul orașului va reveni, cândva, la faima de odinioară.

„Dacă o să vă uitați, în ultima perioadă s-au deschis destul de multe magazine de brand, nu doar de second (n.red. în zona centrală). Din păcate, astăzi nu putem să eliminăm secondurile din Cluj. Există și această componentă pe care o avem, componenta socială de care trebuie să avem grijă. Mai avem mult de lucru în această direcție”, a mărturisit Tarcea, vorbind apoi de efectele pe care construirea celor două mall-uri – Vivo! (ex-Polus Center) și Iulius – le-au produs.


„Gândiți-vă că, la Cluj, s-a polarizat extrem de mult orașul prin construcția celor două mall-uri la extremități, unul în zona de est, celălalt în zona de vest. O bună perioadă de timp afacerile din zona centrală au avut de suferit, pentru că toți au migrat, cumpărătorii, din zona centrală în zona de extremitate. Ce însemna Gheorghe Doja acum 15 ani? Era o zonă de lux, acolo erau toate firmele mari. Încet-încet și-a pierdut din farmec, din potențial”, a precizat viceprimarul.

Tarcea promite că, odată cu modernizarea zonei centrale, brandurile puternice vor reveni, iar Centrul Clujului „își va recăpăta farmecul”. „De aceea noi, astăzi, prin toate investițiile pe care le facem în zona centrală – pietonalizare, modernizare – vrem să readucem înapoi farmecul și valoarea pe care le avea odinioară. Veți vedea, în următorii ani vor veni și branduri puternice în centrul orașului!”, a conchis Dan Tarcea.

Etichete: it dan tarcea
abonare newsletter