Actualitate

Drone similare celei care l-a ucis pe Soleimani, trimise de americani la Câmpia Turzii

Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii (US Air Force) vor trimite drone MQ-9 Reaper în România, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Drone similare celei care l-a ucis pe Soleimani, trimise de americani la Câmpia Turzii Drone similare celei care l-a ucis pe Soleimani, trimise de americani la Câmpia Turzii

Cu o rază de acțiune de 1.850 km, dronele MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii vor putea acoperi întreg bazinul Mării Negre. Acestea vor fi trimise de americani în cadrul unei misiuni ce are drept obiectiv să promoveze stabilitatea și securitatea în regiune și să consolideze relațiile cu aliații NATO și alți parteneri europeni.

„SUA și România au un parteneriat permanent pentru a gestiona chestiuni de securitate regională și globală. Pentru a promova aceste interese, Forțele Aeriene ale SUA în Europa, componenta aeriană a Comandamentului European al SUA, vor opera aeronave fără pilot MQ-9 Reaper de la Baza Aeriană 71, Câmpia Turzii, România, ca expresie vizibilă a eforturilor americane de a spori stabilitatea regională și de a participa la diverse exerciții în regiune”, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa.


Începută în ianuarie 2020, misiunea este efectuată în completă coordonare cu Guvernul României. Vă reamintim că, în iulie 2019, Departamentul Apărării din SUA a transferat temporar mai multe drone militare de tip MQ-9 Reaper la Baza Aeriană Câmpia Turzii, pe durata lucrărilor la pista Bazei Miroslawiec, din Polonia, scrie umbrela-strategica.ro.

Drona MQ-9 Reaper, o aeronavă fără pilot introdusă în serviciul US Air Force în 2007, a fost folosită în raiduri aeriene ce au vizat teroriști în țări ca Irak, Siria, Afganistan sau Yemen. Recent, aceasta a fost utilizată în misiunea de eliminarea a generalului iranian Qassem Soleimani. Alte țări care au în dotare drone MQ-9 Reaper sunt Franța, India, Italia, Olanda, Spania sau Marea Britanie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter