Actualitate

Bugetul Consiliului Judeţean Cluj a intrat la apă. Zero proiecte noi şi bani mai puţini în 2020

În premieră, bugetul Consiliului Judeţean pe anul 2020 este mai mic decât cel de anul trecut. În aceste condiţii, nu este de mirare că instituţia caută să se împrumute de la bănci pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare, aceleaşi proiecte în care, an de an, se pompează bani cu nemiluita fără rezultate vizibile.

Centrul de Deşeuri, Tetarom IV şi V şi reabilitarea drumurilor judeţene. Aceleaşi obiective şi milioane de euro băgate în aceleaşi proiecte falimentare. Aşa se preconizează lista de investiţii a Consiliului Judeţean Cluj pe anul 2020.

Bugetul general al judeţului este de 1,4 miliarde lei, mai mic cu 76,5 milioane de lei faţă de anul trecut, când a fost de 1,48 miliarde lei (315 milioane de euro)


Potrivit proiectului de buget pe anul 2020 postat pe site-ul Consiliului Judeţean, bugetul general al judeţului Cluj este de 1,403 miliarde lei (298 milioane de euro), din care bugetul local al judeţului este de 879 milioane lei (faţă de 983 milioane de lei cât a fost în 2019).

Secţiunea de devoltare “înghite” cei mai mulţi bani – 518 milioane lei (faţă de 615,6 milioane lei ]n 2019), iar la secţiunea de funcţionare sunt prevăzute 360 milioane lei (faţă de 367,4 milioane lei anul trecut).


Cu toate că “varianta de buget nu este definitivă, poate să suporte modificări în urma dezbaterilor”, potrivit declaraţiilor lui Alin Tişe, e greu de crezut că forul judeţean va veni cu proiecte noi sau îşi va schimba priorităţile.

Şi în acest an, în Centrul de Deşeuri, un proiect peste care s-a aşternut praful, se vor pompa 47,8 milioane lei (10,1 milioane euro). După ce s-a lăudat că lucrările la Centrul de Deşeuri au intrat “în linie dreaptă”, finalizarea acestora urmând a avea loc în a doua jumătate a anului 2018, apoi că lucrările la acest obiectiv vor fi inaugurate, parţial, în 2019, acum, Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, susţine că “s-au finalizat lucrările la celula de depozitare și racordul la utilități, precum și cea mai mare parte din investițiile prevăzute din zona administrativă și zona tehnică”. Am arătat cu altă ocazie că unele lucrări anunțate ca finalizate sunt realizate în proporție de 0%!


Aici sunt banii dumneavoastră!

În acest an, potrivit proiectului de buget, cea mai mare sumă va merge la capitolul “Transporturi” - 374.747.130 lei (79,7 milioane euro) pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere la Drumul Apuseni (99 milioane lei) şi Drumul Bistriţei (118,9 milioane lei). De asemenea, Consiliul Judeţean mai are în vedere şi modernizarea DJ 172A, DJ 161G şi DJ 161 (intersecţie DN16) – Gădălin – Bonţida – DN1C, DJ 107N, DJ 107M, DJ 107L, DJ 108D, DJ 105T, DJ 109A, toate părţi ale traseului Regional Transilvania de Nord.

Pe locul doi în topul alocărilor bugetare se află Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) – 133.754.000 lei (faţă de 129.105.000 lei în 2019), sumă mai mică decât faţă de 2018 când DGASPC se afla pe primul loc cu cei mai mulţi bani primiţi de la buget (peste 279 milioane lei). Suma reprezintă cheltuielile de personal pentru plata drepturilor salariale, bunuri şi servicii sau bani pentru persoanele cu handicap neîncadrate.


Tetarom IV şi V, bani pompaţi în poveşti electorale

Parcurile Industriale Tetarom I, IV şi V înghit 4,6 milioane lei, iar la Tetarom V este prevăzută o majorare de capital de 17,5 milioane lei.

Proiectul Tetarom IV este deocamdată doar o poveste, fiind pus pe butuci de proiectarea deficitară. Judeţul Cluj a pierdut aici o finanţare europeană în valoare de 18 milioane de lei.  Acest proiect nu are nicio şansă să fie inaugurat în viitorul apropiat din cauza alocărilor bugetare total insuficiente. Cu toate că în momentul de față proiectul a fost redimensionat, urmând a se realiza doar o hală pentru întreprinderi mici și mijlocii, un drum de acces precum și o stație electrică, investiţia tot se ridică la aproximativ 4 milioane de euro.


În 2016, preşedintele CJ Cluj Alin Tişe “dădea sarcini colegilor” din instituţie să înceapă proedurile pentru demararea unui nou parc industrial, Tetarom V, în zona Câmpia Turzii-Luna.

Consiliul Judeţean propune şi alocarea sumei de 17,2 milioane de lei pentru restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy din Răscruci.

Învăţământul pe ultimul loc, sănătatea locul 2 de la coadă

Şcolile primesc în 2020 cei mai puţini bani, 38,7 milioane lei, situându-se pe ultimul loc în topul alocărilor.

“Sănătatea” primeşte 72,9 milioane lei, o sumă comparativ mai mică cu banii alocaţi pentru biserici, de exemplu. Mai grav este că bugetul pe anul 2020, la fel ca şi anul trecut, nu prevede niciun leu pentru Spitalul Regional de Copii din Borhanci, proiect anunţat de Alin Tişe cu surle şi trâmbiţe. În schimb, primesc bani Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii sau Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Aeroportul, al treilea an consecutiv fără bani de la CJ

Aeroportul Internaţional Cluj nu va vedea niciun ban de la Consiliul Judeţean nici în 2020. Dacă în anii precedenţi aeroportul primea finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean pentru cheltuieli de capital sau pentru finanţare de rute noi, anul acesta instituţia nu mai este menţionată în proiectul de buget.

Aeroportul nu va primi bani nici măcar pentru plata de despăgubiri exproprieri pistă 3500 metri aeroport sau în vederea realizării documentaţiei cadastrale pentru terenuri în ceea ce priveşte devierea Someşului. Directorul aeroportului clujean avertiza că mai multe companii aeriene îşi schimbă flota, iar noile avioane nu vor putea ateriza pe aeroport decât cu restricţii la numărul de pasageri. David Ciceo spune că devierea Someşului şi extinderea pistei sunt vitale în acest moment pentru dezvoltarea obiectivului.

Ciceo spune că fără extinderea pistei nu se va putea atinge ţinta de 7 milioane de pasageri în 2030.

Niciun proiect nou. Unde se duc cei mai mulţi bani

Transporturi – 374.747.130 lei (Drumul Apuseni – 99 milioane lei, Drumul Bistriţei – 118,9 milioane lei)

Asigurări şi Asistenţă Socială – 133.754.000 lei (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – 133.754.000 lei)

Cultură, recreere, religie – 103.905.050 lei (Filarmonica de Stat Transilvania – 31,7 milioane lei, Tetrul de Păpuşi Puck  - 6,2 milioane lei, Muzeul de Artă – 3,2 milioane lei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei – 4,5 milioane lei, Biblioteca Judeţeană O. Goga – 7,8 milioane lei, Revista Tribuna – 1,2 milioane lei, Religie – 21,2 milioane lei, din care 19 milioane reprezintă contribuţii pentru plata personalului neclerical)

Sănătate – 72.911.320 lei (cu titlu de exemplu menţionăm următoarele alocări: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă – 19,4 milioane lei, Spitalul Clinic de Recuperare – 9,8 milioane lei, Spitalul Clinic de Boli Infecţionase – 19,6 milioane lei, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii – 13,4 milioane lei)

Învăţământ – 38.766.410 lei (cu titlu de exemplu menţionăm următoarele alocări: Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz – 2,8 milioane lei, Şcoala Gimnazială Specială pentru Deficienţi de Auz Kozmutza Flora  -636.000 lei, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere  - 1,2 milioane lei, Şcoala Profesională Specială SAMUS – 1,7 milioane lei)

Consiliul Judeţean se împrumută de la bănci

Recent, Conducerea Consiliului Județean Cluj a postat un anunț prin care caută o firmă de consultanță pentru contractarea unei finanțări rambursabile.

“Din analiza proiectului bugetului general propriu al județului Cluj pe anul 2020 rezultă că nu se poate acoperi nevoia de finanțare a programului de dezvoltare. În concluzie, se impune atragerea de fonduri prin contractarea unei finanațări rambursabile”, justifică forul județean.

Reamintim că în 2013, Consiliul Judeţean Cluj a luat un credit în valoare de 25 milioane de euro pentru derularea unui program de asfaltare a drumurilor din judeţ. Un astfel de credit a mai fost contractat de CJ Cluj în anul 2005, în valoare de 55 milioane de lei, bani folosiţi tot pentru modernizarea drumurilor din judeţul Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter