Actualitate

Mihai Eminescu, 170 de ani de la naștere - VIDEO

Miercuri s-au împlinit 170 de ani de la nașterea Poetului Național și la Cluj au fost organizate mai multe evenimente pentru comemorarea lui Mihai Eminescu.

În fața Teatrului Național din Cluj-Napoca, statuia lui Mihai Eminescu, cu umerii înzăpeziți, e martor la evenimentul care ar trebui să îl omagieze și să sărbătorească Ziua Națională a Culturii Române. Sunt doar câteva zeci de persoane, pensionari și elevi aduși de către profesori.
O voce anostă, la un microfon, îi prezintă pe cei care depun coroane la baza statuii. Câțiva tineri cu obrajii roșii de frig cântă. Sunt versuri ale Poetului Național.

Bătrânii, așteptând cuminți, în frig, pe trotuar, varsă ocazional câte o lacrimă, vorbesc între ei și mai recită câte un vers din Eminescu. Puțin mai încolo, copiii aduși de profesori fără să li se explice, cel mai probabil, ce se întâmplă, vorbesc, râd, se împing, se joacă. Ei nu știu de ce sunt acolo. Poate speră la o notă mai mare la limba și literatura română.

Alții și-au pus airpodurile în urechi și s-au desprins de ce se întâmplă în jurul lor.

Ceremonie pentru Eminescu

După ceremonie, clujenii au intrat în foaierul Teatrului Național unde a avut loc un spectacol liric. Înainte de spectacol, prezentatorul anost gesticula și striga către „băieții de la sunet” să pornească microfonul.
Artiștii Teatrului Național Cluj-Napoca au recitat versuri din poemele lui Mihai Eminescu pe acorduri interpretate de artiștii Operei Naționale Române.
Actorii invitați și pianiștii acompaniatori au părăsit, cu acest prilej, scena și sălile de studiu pentru a învălui foaierul Teatrului cu sonorități lirice care au încântat auzul clujenilor.
Aici s-a observat diferența. Elevii au făcut liniște, și-au scos căștile din urechi și au fost atenți. În această situație, arta a salvat arta. Artiștii au reușit să capteze atenția elevilor, să le transmită câte puțin din creația poetului Mihai Eminescu, ceea ce discursuri plictisitoare și omagieri duse la extrem nu au reușit să facă.

Discursuri fără sfârșit la Uniunea Scriitorilor

Nici la Uniunea Scriitorilor, filiala Cluj, scriitorii clujeni nu au reușit să organizeze un eveniment atractiv prin care să îl omagieze pe Mihai Eminescu. S-au ținut discursuri lungi, plictisitoare, unii pierzându-se în detalii inutile despre ei și munca lor, în loc să se concentreze pe ceea ce era astăzi important. Apoi, câțiva membri ai Uniunii au recitat din propriile lor creații. Prea puțini au încântat urechile celor prezenți cu versuri ale Poetului Național.


Actori recitând în școli

Cei 12 actori ai Secției române din cadrul Teatrului „Puck” au susținut recitaluri de poezie și proză din opera marelui poet în școli din Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Turda și Câmpia Turzii.
Recitalurile fac parte din seria de manifestări ,,Cultura ne unește – 170 de ani de la nașterea marelui poet național Mihai Eminescu”.

 


abonare newsletter