Actualitate

Consolidarea mai scumpă decât construcția. Emil Boc: „Toți cei vinovați vor răspunde”

Consilierii locali au dat undă verde consolidării sălii de sport a Colegiului Național „George Coșbuc”

Închisă de mai bine de un an pentru că o grindă de susținere a tavanului s-a fisurat, sala de sport urmează să fie consolidată și redată elevilor. Conducerea liceului a sesizat că respectiva grindă fisurată s-a curbat și, pentru a evita orice fel de accident, sala a fost închisă din măsuri de siguranță. La începutul lunii septembrie, viceprimarul Dan Tarcea a promis că, începând cu anul viitor, elevii vor putea folosi din nou sala de sport, iar lucrurile încep să se miște în această direcție.

Valoarea totală a investiției se ridică la 6.017.255,63 lei (fără TVA), de aproape trei ori mai mult decât a costat construcția acesteia (2.155.836,72 de lei)! Finanțarea proiectului va fi făcută din fonduri de la bugetul local, iar durata de realizare a investiției se întinde pe o perioadă de 6 luni, potrivit municipalității.


Conform expertizei tehnice, în intervalul cuprins între execuția sălii și data expertizării, s-a remarcat la planșeul peste parter o deformare ascendentă, conform măsurătorilor săgeților, măsurători dispuse de proiectantul sălii și evidențiate în Cartea tehnică a construcției. În noiembrie 2018, expertul tehnic a efectuat măsurători în diferite puncte, care au confirmat deformația planșeului prin raportarea la poziția teoretică plană.

„Mandatul meu este foarte clar și ferm. Toți cei vinovați vor răspunde potrivit legii. Evident că noi trebuie să punem sala în funcțiune și trebuie să asigurăm susținere financiară, dar Primăria se va întoarce împotriva celor care se fac vinovați pentru a recupera prejudiciul produs din bani publici. Fără echivoc și fără discuție! Cu toții suntem revoltați pe această situație, valorea garanției nu acoperă ce este acolo”, a spus Boc în ședința de Consiliu Local.


De la „trebuie înlocuită o singură grindă” la lucrări ample de consolidare

Potrivit scenariului 1 de intervenție inclus în raportul de specialitate, se propune montarea în sens transversal a unor grinzi metalice sub nervurile transversale de beton armat. Varianta recomandată constă din așezarea grinzilor metalice la pas variabil între 3-6 metri, în funcție de gradul de solicitare al nervurilor longitudinale.


Printre lucrările ce se vor efectua se numără: consolidarea grinzilor din beton armat, reparații locale pe fațadele clădirii și revopsirea integrală, restaurarea elementelor de signalistică de pe fațada dinspre curtea școlii, înlocuirea pardoselii de parchet laminat din sala de gimnastică de la etaj, vopsirea pereților din sala de sport și sala de gimnastică, înlocuirea betonului de pantă și refacerea hidroizolației, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor în zonele afectate de fisuri, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor în zonele afectate de igrasie, refacerea jgheaburilor și burlanelor în zonele unde igrasia este prezentă la interior și refacerea pantelor de scurgere pe trotuarul de gardă din partea de sud a clădirii.

Inaugurată în 2014 și dotată cu tribune în care încap aproape 100 de spectatori, sala poate găzdui meciuri de baschet, handbal volei și chiar tenis. Anul trecut s-a găsit o soluție de compromis, astfel că elevii făceau ora de educație fizică la sala de sport a Palatului Copiilor. Fiindcă nu s-a găsit o alternativă, această soluție s-a aplicat și în acest an școlar, elevii fiind nevoiți să piardă aproape o jumătate de oră, dus-întors, de la școală până la Palatul Copiilor.


Dan Tarcea, viceprimar Cluj-Napoca: S-a rezolvat acestă problemă, am identificat și soluțiile necesare. Se lucrează la sala de sport de la Coșbuc pentru a putea fi folosită de copilași. Anul viitor va fi funcțională sala de sport. Practic, trebuie înlocuită o singură grindă, au fost niște greșeli tehnice acolo, care nu pot fi imputate Primăriei Cluj-Napoca”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter