Actualitate

S-au plantat primii arbori pe strada Regele Ferdinand, lucrările sunt „în grafic și continuă”

Miercuri după-amiază a început plantarea celor 52 de arbori prevăzuți pentru str. Regele Ferdinand.

S-au plantat primii arbori pe strada Regele Ferdinand, lucrările sunt „în grafic și continuă”, sursă foto: Facebook Emil Boc S-au plantat primii arbori pe strada Regele Ferdinand, lucrările sunt „în grafic și continuă”, sursă foto: Facebook Emil Boc

Până în prezent, nu a existat niciun copac pe această stradă, afirmă municipalitatea. De asemenea sistemul de irigații este unul automat cu senzor de ploaie/umiditate. Nu în ultimul rând, a început montarea dalelor de piatră naturală (granit) pe trotuarul vestic. Toate cele trei benzi destinate traficului (auto și transport în comun) sunt deja finalizate la strat de asfalt, la finalul lucrărilor urmând a fi completat cu stratul de uzură.

Sistemul de scurgere a apelor pluviale este unul special încorporat în bordurile montate, Regele Ferdinand fiind prima stradă cu un astfel de sistem de scurgere a apelor pluviale. Mai departe, sistemul de iluminat public este prevăzut cu tehnologie LED și cu sistem de telegestiune – poate fi controlat de pe o aplicație de telefon mobil.


De asemenea, este prevăzut și un sistem inteligent de management al traficului. Momentan, „lucrările sunt în grafic și continuă”, anunță primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Ce lucrări s-au realizat până acum?

Partea carosabilă:


– s-a executat săpătura generală;
– s-a realizat rețeaua de canalizare pluvială (conducte, guri de scurgere și separatori de hidrocarburi);
– s-a așternut un strat de balast, unul de piatră sparta și două straturi de asfalt.

Trotuarul vestic (vis-a-vis de magazinul Central):


– au fost executate săpături, s-a montat tubulatura pentru instalațiile de irigat, iluminat, semaforizare, fibră optică;
– au fost montate căminele aferente acestor rețele;
– au fost așternute straturile de balast, piatră spartă și balast stabilizat;
– au fost montate bordurile;
– a început montarea dalelor de piatră naturală (granit) pe trotuar.

În etapa de săpătură generală (carosabil + trotuare) s-a făcut cercetarea arheologică a zidurilor medievale a Turnului nordic și a fost descoperită o porțiune de drum roman.


Ce urmează:

– în etapa următoare se va finaliza montarea pietrei pe trotuarul vestic;
– încep lucrările pe trotuarul estic (pe partea cu magazinul Central);
– concomitent cu lucrările la al doilea trotuar, vor începe lucrările de modernizare a străzilor Émile Zola și Sextil Pușcariu.


CITEȘTE ȘI: Descoperire pe strada Regele Ferdinand. Prima poartă de intrare în oraşul medieval, scoasă la lumină după sute de ani - FOTO

CITEȘTE ȘI: Speranțe ca o parte din lucrările pe str. Regele Ferdinand să fie gata până în decembrie: „Vrem să scurtăm calvarul!”

abonare newsletter