Actualitate

Dejul va avea iluminat public modern din bani europeni. 215 străzi din municipiu sunt vizate

Sistemul de iluminat public din municipiul Dej va fi modernizat printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de aproape 10 milioane de lei.

Dejul va avea iluminat public modern din bani europeni. 215 străzi din municipiu sunt vizate, sursă foto: dejeanul.ro Dejul va avea iluminat public modern din bani europeni. 215 străzi din municipiu sunt vizate, sursă foto: dejeanul.ro

„În municipiul Dej (jud. Cluj), sistemul de iluminat public va fi modernizat printr-un proiect finanţat din fonduri europene, asigurate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Contractul de finanţare, în valoare de aproape 10 milioane de lei, a fost semnat astăzi (n.red. vineri), 1 noiembrie, şi vizează: schimbarea a 2.217 corpuri de iluminat; implementarea unui sistem de telegestiune a sistemului de iluminat public”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de MDRAP.

În urma implementării proiectului, se aşteaptă creşterea nivelului de iluminare mediu conform standardului european SR-EN 13201:2015, scăderea consumului anual de energie din iluminat public cu peste 50%, scăderea emisiilor anuale de echivalent CO2 cu peste 50% şi creşterea siguranţei traficului rutier şi pietonal.


„Astăzi (n.red. vineri) am semnat la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice contractul de finanțare pentru proiectul «Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public al municipiului Dej», finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea acestui contract este de peste 9.900.000 lei, iar contribuția de la bugetul local este de doar 2% din valoarea proiectului”, a dezvăluit Costan Morar, primarul din Dej.

Investiția pentru creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public al municipiului Dej se va realiza prin montarea de corpuri de iluminat cu surse LED, care permit reglarea fluxului luminos prin sistemul de gestiune nou implementat pe un număr de 215 străzi din municipiu.


„Proiectul are ca obiective eficientizarea sistemul de iluminat public, reducerea cheltuielilor anuale datorate consumului de energie electrică cu cel puțin 49% față de situația actuală, cu respectarea normelor și standardelor în vigoare din sectorul iluminatului public stradal, scăderea emisiilor de carbon datorate consumului redus de energie electrica, înfrumusețarea ambientului urban precum și creșterea gradului de siguranță a persoanelor și a bunurilor”, a mai precizat Morar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter