Actualitate

În sfârșit! Primăria renunță la asocierea controversată cu Fundația Primăvara Clujană privind baza sportivă din Gheorgheni

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va hotărî, joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, încetarea contractului de asociere cu Fundația „Primăvara Clujană”.

În sfârșit! Primăria renunță la asocierea controversată cu Primăvara Clujană privind baza din Gheorgheni, sursă foto: Google Maps În sfârșit! Primăria renunță la asocierea controversată cu Primăvara Clujană privind baza din Gheorgheni, sursă foto: Google Maps

„Se aprobă încetarea Contractului de asociere nr. 116592 din 21.04.2011, beneficiar Fundația «Primăvara Clujană», raportat la imposibilitatea exploatării bazei sportive urmare a restituirii în natură, în baza Sentinței Civile nr. 289 din 6 iunie 2014, a Tribunalului Cluj, irevocabilă prin Decizia Civilă nr. 1318/R/2014, a Curții de Apel Cluj, a terenului în suprafață de 2.650 mp, parte din terenul obiect al asocierii”, se arată în Hotărârarea 14/31.10.2019.

În urmă cu mai bine de opt ani, în data de 12 aprilie 2011, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, prin Hotărârea nr. 146, a aprobat asocierea municipiului Cluj-Napoca cu Fundația „Primăvara Clujană”, având ca obiect asocierea părților în vederea exploatării și amenajării unei baze sportive pe terenul situat pe Aleea Detunata nr.4, în suprafață totală de 8.400 mp. Totul se întâmpla pe vremea lui Sorin Apostu, într-o ședință „cu cântec”, în care consilierii opoziției cereau explicații fostului primar privind interesul public sau economic al acestei asocieri.


Ulterior, în 2014, Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat definitiv în favoarea reclamantei K.R., privind o parte din teren în suprafață de 2.650 mp, revendicată de aceasta. În consecință, Sentința Civilă nr. 95/2018 pronunțată de Tribunalul Cluj, definitivă prin Decizia Civilă nr. 132/A/2018, obliga pârâta Fundația „Primăvara Clujană” la „predarea în deplină posesie și pașnică folosință a imobilului teren în suprafață de 2.650 mp”.

Asocierea, aspru criticată de „șepcile roșii”

„Raportat la imposibilitatea exploatării bazei sportive urmare a restituirii în natură, dispusă prin hotărârile judecătorești prezentate, a terenului în suprafață de 2.650 mp, parte din tereul obiect al asocierii, se impune promovarea unui proiect de hotărâre privind încetarea contractului de asociere”, se mai arată în expunerea de motive a Consiliului Local, care pune, astfel, capăt unei asocieri care a pus pe jar suflarea „studențească”.


Deputatul PSD Horia Nasra solicita încă din martie 2018 rezilierea contractului de asociere dintre Primăria municipiului Cluj-Napoca și Fundația „Primăvara Clujană”. Fostul lider PSD Cluj spunea că, în contextul în care nu au fost respectate obligaţiile părţilor din contractual de asociere şi nici din Proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Cluj-Napoca cu Fundația „Primăvara Clujană”, iar situaţia juridică a terenului era discutabilă, există o bază legală pentru rezilierea contractului.

Nici suporterii Universității Cluj nu au agreat această asociere, „șepcile roșii” dorind ca Baza Sportivă „Dan Anca” să revină la scopul pentru care a fost construită: loc de pregătire pentru „U” Cluj. „Spuneam că Fundația a desconsiderat încă de la început termenii asocierii cu Primăria, un exemplu la îndemână fiind acela că nu a realizat nicio investiție în bază, terenul sintetic, nocturnă sau vestiarele fiind achitate de alte societăți comerciale”, scria numaiu.ro, în martie 2018.

Ultimele Stiri
abonare newsletter