Actualitate

Instalația ecologică de curățat care pune punct graffiti-urilor din Cluj-Napoca: „Cum să-ți bați joc de o clădire nou renovată?”

Primăria municipiului Cluj-Napoca continuă războiul cu graffiti-urile și a achiziționat o instalație mobilă de curățare ecologică a desenelor care au împânzit zidurile clădirilor din oraș.

Instalația ecologică care pune punct graffiti-urilor din Cluj-Napoca: „Cum să-ți bați joc de o clădire nou renovată?” Instalația ecologică care pune punct graffiti-urilor din Cluj-Napoca: „Cum să-ți bați joc de o clădire nou renovată?”

Contractul de achiziție a fost semnat joia trecută, în data de 17 octombrie, iar termenul de livrare este de maximum 30 de zile, a dezvăluit primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, la un post de radio local. Instalația de curățare a costat municipalitatea 240.000 de lei (circa 50.500 de euro).

Piesele de schimb vor fi asigurate pe o perioadă de minimum 10 ani, a dezvăluit edilul, iar termenul de garanție se întinde pe o durată de 24 de luni de la punerea în funcțiune a instalației. De asemenea, vânzătorul trebuie să asigure service permanent în perioada de garanție. Aparatul va funcționa pe baza unui sistem dual cu apă caldă de înaltă presiune și aburi de înaltă presiune, prin șoc termo-mecanic.


„Ne va ajuta la înlăturarea desenelor de tip graffiti și a straturilor de vopsea de pe fațadele clădirilor, fără a utiliza substanțe chimice și fără a distruge suprafețele, dar și la curățarea fațadelor monumentelor, zidurilor și pavajelor”, a precizat Emil Boc. Edilul a subliniat faptul că amenzile pentru vandalism vor fi în continuare aspre.

„Vom aplica amenzi maxime permise de lege pentru toți cei care ne sfidează. Repet, nu pot să înțeleg, cum să vii să-ți bați joc de o clădire nou-renovată în centrul Clujului doar pentru a-ți satisface un impuls de moment? Dincolo de aceste sancțiuni pe care le vom aplica în continuare, vom curăța clădirile și vor arăta așa cum trebuie în centrul Clujului”, a punctat Boc.


În urmă cu mai bine de cinci ani, un clujean a găsit o soluție inedită pentru a „salva” clădirile împânzite cu graffiti. Acesta propunea amplasarea unor panouri din pânză albă, în parcuri, curţile şcolilor şi locurile de joacă pentru copii, „pe care tinerii – şi nu numai – să poată să se exprime artistic folosind graffiti în mod civilizat”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter