Actualitate

„Am trecut prin torturi și umilințe de care mă doare să îmi amintesc!” Clujeanul Marius Balo face un nou apel la autoritățile române

Închis de peste 5 ani în China, Marius face un nou apel la autoritățile române pentru a fi transferat în țară, după ce eforturile lui, ale familiei și avocaților săi au fost în mod repetat ignorate de Ministerul Justiției și Administrația Prezidențială.

„Am trecut prin torturi și umilințe de care mă doare să îmi amintesc!” Clujeanul Marius Balo face un nou apel la autoritățile române „Am trecut prin torturi și umilințe de care mă doare să îmi amintesc!” Clujeanul Marius Balo face un nou apel la autoritățile române

Marius Balo spune că a fost vizitat de consulul României din Shanghai, Ioan Gheorghe Crișan, care i-a transmis că statul chinez este de acord cu transferul său în România. În aceste condiții, stă exclusiv în puterea autorităților din România să își salveze propriul cetățean de condițiile inumane în care este deținut și forțat să muncească. „Nu am ascuns niciodată faptul că sunt creștin, iar ei au încercat, prin metodele lor, să mă facă să slujesc la Dumnezeul comunist”, a spus Marius Balo, într-una din puținele conversații telefonice avute cu singura rudă în viață din România, unchiul Ioan Felecan.

Întemnițat pentru un presupus prejudiciu de doar 80 de dolari, Marius se teme de faptul că, dacă nu va fi transferat în România, pedeapsa de 8 ani pe care a primit-o se poate transforma în 16, 24 sau chiar 32 de ani, la aprecierea arbitrară a unui judecător, dacă el nu dovedește că s-a „reformat”, ceea ce poate însemna și renunțarea la credința ortodoxă. La începutul lunii septembrie, lui Marius i s-a permis una din rarele conversații telefonice cu unchiul său. Cu acest prilej, clujeanul a transmis un nou apel către autoritățile din România pentru a-l transfera în țară, în vederea executării aici a restului de pedeapsă, așa cum se întâmplă oriunde în lumea civilizată, fie pe baza acordurilor de extrădare existente între țări, fie pe bază de reciprocitate.


Chinezii ar fi de acord cu transferul

„Mi-a adus la cunoștință, convorbirea față în față prin telefon fiind înregistrată, că (...) partea chineză nu ar avea nimic de obiectat transferului meu în România, ba chiar și-ar fi dat deja acordul, însă ar dori ca partea română să înlesnească extrădarea unui cetățean chinez, în virtutea principiului reciprocității”, a spus Marius Balo, privind discuția avută cu consulul României în Shanghai, Ioan Gheorghe Crișan.

Condițiile pe care clujeanul le-a întâlnit în închisorile chineze, în cei 2 ani și jumătate de arest preventiv și 5 ani de detenție deja ispășită, nu sunt compatibile cu drepturile fundamentale ale omului, așa cum sunt exprimate ele în convențiile internaționale pe care România s-a angajat să le respecte, se arată într-un comunicat remis redacției. Amenințat inițial cu pedeapsa cu moartea, după condamnare, Marius a fost forțat să lucreze 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, doar pentru a primi mâncare a doua zi. Este deținut fără să aibă căldură, apă caldă sau cel puțin contact cu persoane care vorbesc aceeași limbă.


„Dezindividualizați, dezbrăcați de orice drept, sclavii roboți trudesc zi-lumină în întunericul închisorilor comuniste, la perpetuarea demonică a celui mai grotesc și celui mai extins construct de tortură sistematică întâlnit vreodată în istoria omenirii”, spune Marius, care se teme că pedeapsa de 8 ani primită poate fi doar începutul. „În China se face tot posibilul ca pedepsele uriașe aplicate să fie ispășite în totalitate, pentru ca ritmul infernal de muncă zilnică, la care sunt supuși întemnițații, de 7 zile din 7, minim 12 ore pe zi, să fie menținut cu rigurozitate. Trendul halucinant de creștere economică a Chinei este menținut de eforturile supraomenești a milioane și milioane de întemnițați”, mărturisește clujeanul.

Terorizat pentru că este creștin!

„De-a dreptul înspăimântător este faptul că (...) nu ești automat eliberat la sfârșitul pedepsei, ci cu câteva zile înainte ești dus din nou în fața judecătorului care, la recomandarea procurorilor, trebuie să decidă dacă te-ai reformat sau dacă mai ai nevoie de timp să te reformezi. Bineînțeles că evaluarea este complet arbitrară”, i-a povestit Marius unchiului său, avertizându-l că prelungirea pedepsei în China se face cu același număr de ani ca și condamnarea inițială, iar legea permite ca acest lucru să se întâmple de trei ori la rând. Acest lucru înseamnă că pedeapsa de 8 ani primită de Marius poate deveni de 16, 24 sau 32 de ani, iar un motiv pentru care pedeapsa poate fi prelungită este faptul că deținutul este în continuare credincios!


„Lipsa reformării se poate considera a fi neîndeplinirea baremului sau normei la muncă, refuzul de ați face «demascarea» sau profesarea religiei, care este strașnic interzisă. Nu am ascuns niciodată faptul că sunt creștin, iar ei au încercat, prin metodele lor, să mă facă să slujesc la Dumnezeul comunist, să las Dumnezeul iubirii și să mă înjug la Dumnezeul terorii și al fricii”, a transmis Marius în conversația telefonică. Marius Balo, unchiul Ioan Felecan și apărătorii săi, Iordăchescu & Asociații, își reînnoiesc apelurile repetate către autoritățile române pentru a urgenta procedurile de evaluare a acestui dosar și de transferare a lui Marius Balo în țară, pentru executarea restului de pedeapsă aici.

„Acest demers este singurul prin care Statul român își poate îndeplini obligația de a se asigura că drepturile fiecăruia dintre cetățenii săi sunt respectate: demnitatea umană, protejată prin chiar articolul 1 din Constituția României, garantarea dreptului la viață și interzicerea torturii (art. 22 din legea fundamentală), dreptul la un proces echitabil, prevăzut de articolul 23, sau dreptul la protecția statului român pentru cetățenii săi aflați în străinătate, explicit garantat de articolul 17, sunt drepturi care lui Marius Balo i se încalcă în fiecare zi pe care o petrece în penitenciarul de maximă siguranță în care este deținut”, a declarat Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter