Actualitate

Banksy „ajunge” la Cluj. O expoziție inedită de artă va putea fi vizitată de clujeni

Expoziția “The Art of Banksy” poate fi văzută la Cluj-Napoca, la Casa Vaida Voevod, între 1 august și 3 noiembrie.

Una dintre cele mai frumoase care care alcătuiesc peisajul urban al Clujului, Casa Vaida Voevod, va găzui o expoziție-eveniment, semnată BANKSY, artistul graffiti care a schimbat definitiv rolul artei stradale, prin lucrările sale cu mesaje revoluționare.

Expoziția „The Art of Banksy”, plecată în 2016 din Istanbul și găzduită la Paris (încă deschisă), Amsterdam, Londra, Roma, Berlin, Tel Aviv, Toronto, Montreal, Milano, cuprinde peste 50 de tablouri, fotografii, șabloane și obiecte 3D. Printre acestea se regăsesc celebrele graffiti “Girl with Balloon – Fata cu balonul”, “Bomb Hugger – Fata care îmbrățișează bomba”, “Police Kids – Copiii polițiști”, “Pulp Fiction” sau “Flower Thrower – Huliganul cu flori”.


Totul va fi completat cu videoclipuri despre viața și creația lui Banksy, precum și de un magazin pop-up, deschis pe toată perioada expoziției.

 „The Art of Banksy” va fi expusă în Casa Vaida Voevod, Piața Ștefan cel Mare, nr. 18 și va putea fi vizitată între 1 august și 3 noiembrie 2019, între orele 12.00 și 22.00.


Despre Banksy

Adorat de milioane de persoane pentru adevărul provocator din mesajele sale, pus la zid de critici pentru exact același lucru, Banksy, cel mai cunoscut artist graffiti din lume, a devenit, potrivit revistei Times, unul dintre cei mai influenți 100 de oameni de pe planetă, cu toate că este, încă, un personaj anonim.


Există nenumărate speculații privind identitatea sa., deși n-au fost puțini cei care au încercat să descopere omul din spatele faimoasei semnături Banksy.

Arta urbană satirică și epigramele subversive combină umor negru și graffiti făcute după un șablon distinctiv. Astfel de lucrări artistice de critică politică și socială au fost prezente pe străzi, pereți și poduri din orașe din întreaga lume.


Lucrarea lui Banksy a fost formată din scena underground din Bristol, care a implicat colaborări între artiști și muzicieni. Potrivit autorului și designerului grafic Manco Tristan și Home Sweet Home, Banksy, „s-a născut în 1974 și a crescut în Bristol, Anglia. Fiul unui tehnician fotocopiator, el a fost instruit ca măcelar, dar s-a implicat în graffiti în timpul marelui boom al aerosolului din Bristol al anilor 1980”.

Licitații cu sume impresionante


Între timp, emblematicele sale imagini de street art au ajuns să fie licitate pentru sume fabuloase. Este celebră licitația tabloului realizat după lucrarea sa „Girl with Balloon” (n.red. „Fata cu balon”), care s-a autodistrus la doar câteva secunde după ce s-a vândut pentru 1,4 milioane de lire sterline.

„Fata cu balon” este o serie de picturi murale din Londra, începută în 2002, de artistul graffiti Banksy, înfățișând o fată tânără cu mâna întinsă spre un balon roșu în formă de inimă, purtat de vânt. Prima lucrare a fost pe Waterloo Bridge și alte picturi murale au fost realizate în jurul Londrei, deși niciuna nu a rămas acolo. Banksy a folosit de mai multe ori variante ale acestui design pentru a sprijini campaniile sociale: în 2005 despre bariera din Cisiordania, în 2014 despre criza refugiaților din Siria și, de asemenea, despre alegerile din Marea Britanie din 2017. Un sondaj Samsung din 2017 a clasat-o pe „Fata cu balon” drept numărul unu de artă preferat al Regatului Unit.

Lucrările sale fac înconjurul lumii, atât on line, prin milioane de share-uri pe platformele de socializare precum și în realitate, sub formă de expoziții

Etichete: expozitie
abonare newsletter