Actualitate

Disconfortul construcției de parkinguri, răsplătit financiar? Tarcea: „Prețul apartamentelor va crește!”

Primăria municipiului Cluj-Napoca se laudă că a demarat construcţia a nu mai puţin de 13 parkinguri în cartiere şi în zona centrală. Patru dintre acestea vor fi inaugurate în cursul anului viitor.

Disconfortul construcției de parkinguri, răsplătit financiar? Dan Tarcea: „Prețul apartamentelor va crește!” Disconfortul construcției de parkinguri, răsplătit financiar? Dan Tarcea: „Prețul apartamentelor va crește!”

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, în acest moment sunt patru parkinguri aflate în construcție: trei în Mănăștur (Primăverii nr. 8, Primăverii nr. 20 și parkingul Mogoșoaia nr. 7-9), respectiv parkingul de pe strada Hașdeu. Cu toate că vor avea, în sfârșit, un loc unde să-și lase mașinile în mod organizat, locuitorii celui mai mare cartier al orașului se tem de zgomotul inevitabil care se crează odată cu construcția acestor parkinguri.

„Aș vrea să fac câteva precizări (n.red. pentru cei care se plâng de poluare și gălăgie). În primul rând, numărul de mașini care vor fi parcate între blocuri nu va crește, sunt mașinile care astăzi parchează pe spațiile verzi, pe trotuare, pe alei, care blochează intrarea în scări. Numărul de mașini va fi același, dar le punem într-un mod organizat, civilizat. Acolo nu este un trafic ca la parkingul de la Primărie, unde intră și ies mașinile toată ziua, parchează doar cei care locuiesc în proximitate. Sigur, în perioada construcției o să fie puțină gălăgie, noaptea nu se poate lucra pentru că deranjează, ziua la fel, va exista un disconfort până la finalizare”, a precizat Tarcea, într-o emisiune la Radio România Cluj.


„Regenerare urbană” umflă prețurile apartamentelor?

Viceprimarul este ferm convins că, odată cu ridicarea celor patru noi parkinguri plănuite pentru vara anului viitor, cetățenii se vor putea bucura de mai multe spații verzi, dar și de condiții „civilizate” pentru a-și lăsa mașinile.

„Cel mai lung termen este august 2020, pentru parkingul de pe str. Hașdeu, celelalte sunt fazate până în luna august a anului viitor. În urma PUZ-urilor de regenerare urbană, spațiul verde va crește. Să nu uităm că aceste parkinguri au fost construite pe platformele de garaje, care erau folosite pentru alte scopuri. Țineau tot felul de murături, mobilă veche, nu mașina!”, mărturisește viceprimarul.


Mai mult decât atât, Dan Tarcea susține că valoarea locuințelor din preajma parkingurilor va crește instant. Acesta crede că cel mai mult vor avea de câștigat mămicile și copiii, care nu vor mai fi nevoiți să facă slalom printre mașinile parcate pe alei și trotuare.

„Pe str. Primăverii nr. 8 săpăturile sunt mai largi pentru că subsolul este mai mare decât partea care vine la suprafață, dar va fi replantat spațiul verde pe o suprafață mai mare. Cu siguranță, le va crește prețul imobilelor, vor avea unde să parcheze mașinile, iar aleile vor fi libere, astfel încât să se plimbe și mămicile cu căruciorul”, a precizat Tarcea.


„Peste tot unde se construiesc parkinguri se face PUZ-ul de regenerare urbană, este o reglementare obligatorie prin PUG. Mai este un PUZ și în cartierul Gheorgheni, 32 de ha, care va însemna creșterea calității spațiilor verzi și creșterea calității vieții oamenilor care locuiesc în proximitate!” – Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter