Actualitate

Emil Boc: “Toți primarii trebuie să fie verzi”

Emil Boc explică cum putem folosi experiențele orașelor inteligente pentru o mai bună calitate a vieții clujenilor.

În cadrul unei conferințe organizate de către Comitetul European al Regiunilor și Comisia Europeană, primarul Emil  Boc a prezentat modelul Clujului de transport electric, dar și solutiile de smart city aplicate de municipalitate în vederea creșterii calității vieții cetățenilor.

“Principalul avantaj al Clujului sunt universitățile. Avem zece universități publice și private cu mai mult de 100.000 de studenți. Deci, cred că acest lucru este cel mai important și cel mai mare avantaj al orașului nostru. Nu există nici o definiție a orașului inteligent. De la caz la caz, din punct de vedere al perspectivei, un oraș inteligent este un oraș care utilizează tehnologia pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. Tehnologia nu este un scop în sine. Ea ar trebui să fie doar un instrument pentru a îmbunătăți calitatea vieții”, a spus Boc.


Edilul Clujului este de părere că „toți primarii din lume trebuie să fie verzi”.

“Cred că este o datorie pentru fiecare primar din această lume, în special în UE, să facă acțiuni verzi. A fi verde înseamnă a utiliza soluții de oraș inteligent pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, deoarece, de exemplu, fumatul este interzis, dar nu și poluarea cauzată de fumat. Am încercat în orașul nostru să construim o strategie pentru a diminua impactul poluării. De exemplu, prin utilizarea mobilității alternative a autobuzelor, dar, în același timp, prin folosirea celei mai bune tehnologii pentru a avea o guvernare inteligentă pentru a avea un contact ușor cu cetățenii noștri, pentru că vrem să eliminăm ștampilele și toate chestionarele din administrația publică. Fără hârtie, fără ștampile, fără chestionare în administrația publică! Acesta este visul nostru. Nu este ușor, în special în România, nu este ușor să elimini birocrația, să se diminueze și să se renunțe la toate ștampilele, la toată  hârțogăria din  administrația publică. Guvernele inteligente pot face asta. Suntem obișnuiți să ne construim viața, familia în jurul mașinilor. Acest lucru nu va mai fi posibil pentru mult timp. Obișnuiesc să spun, ca o glumă, că ar trebui să ne tratăm mașinile ca pe o soacră. Ar trebui să o respectăm, dar să nu o lăsăm să ne controleze viața”, a mai spus Emil Boc.


Primarul Clujului recunoaște că cea mai mare problemă din oraș rămâne traficul.

“Între timp, ceea ce se întâmplă în trafic, în multe orașe, în orașul meu avem o problemă cu traficul. Din această perspectivă, încercăm să construim un oraș în plină desfășurare, bazat pe mobilitate alternativă, la 20 de minute de mers pe jos distanță de tot ceea ce dorești să faci ca să eviți traficul inutil. În același timp încercăm să luăm de la mașini pentru a da pietonilor. Nu este foarte ușor de înțeles de către oameni, dar este datoria noastră ca primari să încercăm a  schimba mentalitatea oamenilor. În Cluj-Napoca avem o mulțime de mașini. În orașul nostru avem o mașină pentru fiecare 2 cetățeni. 400.000 de oameni, 200.000 de mașini, majoritatea mașini vechi așa că, dacă vom crește în continuare, nu vom avea mai avea loc”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter