Actualitate

Taxiurile din Cluj-Napoca, de două ori mai multe decât prevede Legea, totuși insuficiente! Propunere: „Vrem autorizații pentru taximetre electrice!”

Cu toate că Legea prevede un număr de un taximetru la patru locuitori, cifrele din Cluj-Napoca depășesc cu mult cadrul legal, în ciuda retragerii treptate a autorizațiilor de taxi.

Hotărât să tranșeze problema traficului prin încurajarea transportului în comun, dar și a vehiculelor electrice, primarul municipiului Cluj-Napoca vine cu o nouă propunere în privința transportului nepoluant. Acesta dorește să ia ființă cadrul legal pentru a putea emite autorizații de taxi pentru autoturismele electrice.

„După troleibuze, autobuze, tramvaie, dorim să încurajăm taximetrele să înceapă să fie electrice. Avem o problemă, nu avem cadrul legal pentru a emite autorizații de taxi pentru taximetrele electrice, Legea încă nu ne permite. Avem însă două propuneri. Prima, pe care o vom aplica după modificarea regulamentului intern al orașului, este ca acele licențe (n.red. de taxi) care se retrag, pentru diverse motive, pe viitor să fie date taximetrelor electrice. Nu sunt foarte multe autorizații care se retrag, dar cele care se retrag din varii motive să fie date celor electrice”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.


2.500 de autorizații la nivelul municipiului

În acest moment, la nivelul Clujului, de la circa 3.000 de taximetre s-a ajuns la o cifră de aproximativ 2.500 de autorizații de taxi emise. Mult peste condițiile impuse de Lege, conform căreia în Cluj-Napoca ar trebuie să fie în jur de 1.300 de licențe autorizate. Insuficient însă pentru condițiile de pe malul Someșului Mic, susține edilul, care dorește o suplimentare cu 200 de taximetre electrice pentru comunitățile de peste 250 de mii de locuitori.

„A doua propunere pe care o facem este ca legislația națională să fie modificată, vom înainta un proiect prin intermediul Asociațiilor Municipiilor din România, dar și prin parlamentarii clujeni, dacă vor dori să se alăture, de a suplimenta numărul autorizațiilor de taxi pentru mașinile electrice. Astăzi, Legea spune că avem o cotă standard de patru taximetre la 1.000 de locuitori, astfel ar trebui să avem în jur de 1.300 de autorizații. Atunci când a apărut această Lege, erau vreo 3.000 de taximetre în Cluj-Napoca, Legea lasă posibilitatea să cobori treptat numărul lor, prin neemiterea altor autorizații în momentul în care expiră valabilitatea lor. Astăzi avem în jur de 2.500 de autorizații emise, deși legal ar trebui să avem doar 1.300, este insuficient, dar Legea nu ține cont de particularitățile marilor aglomerații urbane! Propunem o suplimentare undeva între 100-200 de taximetre electrice la comunitățile de peste 250-300 de mii de locuitori, să avem posibilitatea prin hotărâri de Consiliu Local să aprobăm această suplimentare”, a precizat Emil Boc.


O altă propunere personală a primarului – folosirea benzii dedicate din Gheorgheni pentru autobuze, troleibuze și biciclete și de către taximetriști –, încă nu a primit un răspuns pozitiv de la Comisia de circulație.

Ultimele Stiri
abonare newsletter