Actualitate

Zeci de clujeni au protestat pentru închiderea adăpostului lui Radu Țermure. Animalele trăiesc în condiții ÎNGROZITOARE

Până acum doi ani, Radu Țermure era iubit și apreciat de clujeni fiindcă a salvat sute de câini și pisici abandonate. Salvatorul a devenit însă abuzator, după spusele membrilor unor ONG-uri, după ce nu a mai reușit să aibă grijă de animalele pe care le-a salvat. Acum mai multe ONG-uri se luptă să le salveze, în timp ce autoritățile par să închidă ochii.

Lucrurile au scăpat de sub control. A adunat aproape 1.000 de câini și pisici în adăpostul de pe Valea Fânațelor. Numărul de animale este însă prea mare și au ajuns să trăiască în condiții improrii, cu hrană puțină, apa și mai puțină, trăind printre fecale și cadravrele animalelor care au murit deja.

Foștii voluntari ai adăpostului și alți iubitori de animale au atras atenția autoritățile, care, însă, nu au luat nicio măsură. Disperați, au organizat un protest.


„Noi am ieșit în stradă pentru a-i informa pe oameni în legătură cu al doilea cel mai mare adăpost din țară, cu 1.000 de căței, un adăpost privat. Noi suntem aici pentru a atrage atenția Primăriei cu petiția noastră de peste 80.000 de semnături internaționale. Vrem să arătăm oamenilor că trebuie să acționăm acum și să avem un dialog civilizat cu Primăria prin care ei să accepte ajutorul oferit de asociațiile internaționale cu renumire din Elveția și Germania, care au o activitate foarte bună, de decenii. Aceștia ne pot oferi ajutorul pentru a salva acești căței care trăiesc în chin. Trebuie acționat cât mai rapid!”, a spus Tania Moldovan, de la Vegan în Cluj-Napoca, inițiatorul protestului.

George Mosoia, inițiatorul asociției Dog Assist, care de ani de zile ajută oamenii prin terapie cu câini, a fost prezent la protest.


„Mi se pare trist că oficialitățile se ascund după deget și caută soluții împlica. Mi se pare trist că în 2019 putem să ținem câinii în mizeria în care trăiesc. Mi se pare că e un lagăr de exterminare, nicidecum o salvare ce se întâmplă acolo. Sunt trist. Mi se pare inuman. Cred că omul acela a plecat cu niște principii sănătoare, a dorit să ajute, dar în timp acele principii au fost erodate. Cert e că acei câini nu sunt fericiți acolo. Un câine care nu a văzut lumina de trei ani de zile nu poți considera că e fericit sau că are condiții normale de trai. Acestea sunt lucruri pe care oficialitățile ar trebui să și le asume”, a spus George Mosoia.

La protest au participat și voluntari care au văzut pe viu condițiile îngrozitoare în care trăiesc patrupedele.


„Iarna mă chinuiam să intru în cuști fiindcă era dificil din cauza fecalelor înghețate. Le dădeam zăpadă în loc de apă fiindcă era înghețată apa. Nu reușeam în fiecare zi să acoperim toate halele, nu primeau toți câinii mâncare”, a explicat Oana Neamțu, voluntară.

„Unii câini sunt ținuți în cuști foarte mici, nu au spațiu nici măcar să se întoarcă”, a spus Vlad Țupa, un alt voluntar.


Inițiatorii protestului au încercat să stea de vorbă cu autoritățile, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie concretă.

„Am fost și am discutat cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare, cărora le-am dat oferta semnată de asociațiile străine care sunt gata să preia adăpostul. Aceasta ar fi trebuit predată primarului Emil Boc, dar asta nu s-a mai întâmplat”, a explicat Flavia Comșa.


Așadar a fost realizată o petiție care acum a ajuns la aproximativ 80.000 de semnături, iar numărul lor continuă să crească. Petiția urmează să fie transmisă direct reprezentanților locali, în speranța că astfel vor fi presați să acționeze pentru salvarea celor 1.000 de căței.

 

 

abonare newsletter