Actualitate

Vreme urâtă de Paști – Cod galben de inundații, ploi, vijelii și grindină! Recomandările specialiștilor pentru a evita dezastrele

Administraţia Naţională Apele Române a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă sâmbătă şi duminică, pe mai multe râuri din Transilvania.

Ca urmare a precipitaţiilor anunţate în următoarele 48 de ore, pot să apară inundaţii locale şi creşteri de debite pe mai multe râuri din județul Cluj și județele limitrofe, avertizează specialiștii.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie”, susţin reprezentanţii Apelor Române.


Sunt vizate, printre multe altele, râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur (judeţele Maramureş şi Satu Mare); Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud); Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş); Crişul Repede – bazin amonte S.H. Vadu Crişului; Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Cluj şi Bihor) și Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Alba şi Cluj).

Atenţionarea intră în vigoare sâmbătă la ora 16:00 şi este valabilă până duminică, la ora 24:00. De asemenea, se anunță vreme rea în noaptea Învierii și Cod galben în mare parte a țării, printre județele vizate fiind Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş și Sălaj.


Recomandări IGSU pentru populație

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă recomandă populaţiei, având în vedere atenţionarea cod galben care vizează şi posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere, pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

De asemenea, pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, IGSU recomandă cetăţenilor ca pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.


Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare meteo cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate, pentru intervalul 27 aprilie, ora 15:00 – 28 aprilie, ora 4:00. În această perioadă, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în zonele de munte, Transilvania, Maramureş şi nordul Crişanei, fiind prognozate manifestări sub formă de averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp, cantităţile de apă vor putea depăşi 25-30 l/mp şi punctiform 35-40 l/mp.

Conform unui comunicat de presă al IGSU, „pentru gestionarea potenţialelor efecte ale vremii nefavorabile, pompierii militari din judeţele vizate sunt la datorie pentru intervenţia imediată, în sprijinul autorităţilor locale şi a cetăţenilor”. Evoluţia situaţiei din teren va fi permanent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional al IGSU.

Ultimele Stiri
abonare newsletter