Actualitate

Veteranii de război vor fi onorați la Cluj. Bujori și drapele naționale pentru eroii în viață

Ziua de 24 aprilie marchează an de an recunoaşterea meritelor celor care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, în colaborare cu reprezentanţi ai structurilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, la nivel local, vor participa miercuri, 24 aprilie, începând cu ora 10.00, la Monumentul „Glorie Ostaşului Român” din Cluj-Napoca, la ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Veteranilor de Război. Manifestarea va fi organizată de autorităţile publice locale.

Programul evenimentului va include o slujbă religioasă, depuneri de coroane de flori, precum şi defilarea gărzii şi muzicii militare. De asemenea, în desfăşurătorul ceremoniei din acest an va fi inclus un moment cu o semnificaţie aparte. În semn de respect şi preţuire, veteranilor de război participanţi la festivitate li se vor oferi bujori şi drapele naţionale.


Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj.

În urmă cu 176 ani, pe 29 aprilie, regele Carol I a instituit titlul de „Veteran de război” în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă, zi care a devenit, din anul 2007, Ziua Veteranilor de Război (prin hotărârea de Guvern nr. 1222/2007), în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.


În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Ultimele Stiri
abonare newsletter