Actualitate

Cum vrea Boc să evite traficul de pe autostradă. Suprataxă pentru tranzitul Centrului? "Măi, omule, nu ai altă alternativă!"

Cu toate că proiectul Centurii Metropolitane este încă departe de a fi realizat, primarul municipiului Cluj-Napoca susține că se gândește la noi soluții pentru a fluidiza traficul infernal din oraș.

Astfel, noua idee a edilului este construcția unui drum de legătură între Florești și Baciu, care ar urma să fie prins în proiectul Centurii. Această „punte de legătură” dintre cele două comune ar devia traficul greu care coboară de pe Autostrada Transilvania, susține Boc, care promite că va insista la București ca proiectul să primească finanțare.

„Am discutat cu proiectanții de la Centura Metropolitană, au venit cu o idee foarte bună pe care eu o susțin. Sunt foarte multe intrări și ieșiri din Cluj (n.red. pe viitorul drum de centură), sunt foarte multe culoare care vor asigura conectivitatea între municipiu și centură. Proiectanții propun ca – iar eu de principiu am acceptat – pe undeva de la mijlocul Floreștiului să se facă un drum de legătură până în Baciu, ar avea vreo 7 km. Acesta ar permite ca tot traficul greu care coboară de pe autostradă să nu mai vină prin Baciu, ci să poată avea canalul de legătură și să intre pe centură, Clujul și Baciul să fie în integralitate ocolite de traficul acela greu. Va trebui să pregătim un act adițional la asocierea cu comunele în vederea realizării centurii, să insistăm la București, la CNAIR, să fie prinsă în finanțare și această componentă, ca să putem rezolva în totalitate traficul nenecesar”, a dezvăluit Boc, la un post de radio local.


Ambuteiaje în Florești și Apahida, Boc „legat la mâini”

Cu toate că mare parte din traficul greu provine din Florești, respectiv Apahida, Boc susține că altă soluție nu are decât să se pună la masă cu primarii din comunele limitrofe și să caute soluții împreună. Acesta a oferit apoi exemplul ambuteiajelor care se formează în capătul cartierului Grigorescu, în zona Donath.

„Ca primar, eu nu am nicio competență să decid ce se întâmplă în Apahida sau Florești, dar mă preocupă și îi adun pe acești primari. Am găsit deschidere, să pregătim viitorul, să nu ne blocăm în trafic așa cum se întâmplă deseori în acest moment. Mă uit ce este în Grigorescu, pe acel drum care nu era drum de circulație, la capătul lui Donath, care s-a transformat într-un infern pentru oamenii de acolo. Nu e normal, pentru că ei nu au avut acel drum, dar s-au trezit cu el în spatele blocului și a paralizat tot traficul de acolo. Nu au nicio vină, dar nu stau să caut explicații, eu caut soluții!”, a precizat edilul.


Deși i-a fost sugerat să introducă o suprataxă pentru cei care doresc să tranziteze orașul prin centrul orașului, Boc spune că nu poate face acest lucru. Motivul? Simplu! Clujul nu are alternative viabile! „Oameni buni, n-ai alte alternative, ce alternativă să le ofer? Măi, omule, nu ai altă alternativă, ce să-i spun altă alternativă decât Centrul? Dacă aș putea să-i spun, gata, uite Centura Metropolitană, distinse domn, folosește-o, ai putea să-ți dirijezi traficul atlfel. Dar atâta timp această centură nu ocolește Clujul, nu ai altă alternativă pe axa est-vest!”, recunoaște primarul.

abonare newsletter