Actualitate

Cluj-Napoca și București, față în față, cu cifrele pe masă. Cine câștigă duelul dezvoltării?

Bucureștiul este orașul cu cel mai mare număr de locuitori, cel mai important centru industrial și comercial din țară. În schimb, Cluj-Napoca se află pe locul 29 într-un clasament care măsoară calitatea vieții în 72 de orașe din Europa, cu 26 de locuri peste București.

Inima Transilvaniei punctează mai bine decât capitala nu doar în privința calității vieții, ci și a siguranței, facilităților medicale, a serviciilor de transport și a gestionării ambuteiajelor în trafic. Cel puțin asta arată datele de la centrul Numbeo. Cum nu toate sunt doar lapte și miere, costul chiriilor în raport cu veniturile este o problemă crucială în Cluj-Napoca, fiind cu aproape două puncte mai mare decât în București (12,6 vs.11).

În contextul recentelor schimbări tehnologice, demografice și culturale din România, EY România a realizat o analiză comparativă între Cluj-Napoca și București. Analiza își propune să identifice principalele diferențe și ritmul de dezvoltare al fiecăruia din punct de vedere demografic, educațional, economic, cultural și turistic. În același timp, încearcă să ofere o perspectivă atât locuitorilor, cât și investitorilor care se gândesc să deschidă o afacere într-unul din cele două orașe.


Creșterea populației, mai stabilă în Cluj

Populația capitalei a scăzut în ultimii cinci ani analizați (2013-2017) cu aproximativ 55.000 locuitori (0,7%). Pe de altă parte, numărul locuitorilor din Cluj-Napoca a crescut în acest timp cu aproximativ 2%. Bucureștiul importă capital uman prin atragerea celui mai mare număr de imigranți comparativ cu alte orașe, în timp ce Clujul înregistrează o mică pierdere la acest capitol.

Creșterea numărului de locuitori din Cluj în cei cinci ani analizați se bazează în special pe sporul natural pozitiv. La polul opus, sporul natural negativ înregistrat în București are ca efect scăderea populației capitalei. Astfel, Clujul câștigă capital uman având un spor natural pozitiv (-10.722 de persoane creșterea naturală în București, față de +1.641 în Cluj-Napoca, potrivit cifrelor înregistrate între anii 2013-2017).


La capitolul universități, este firesc că ambele orașe au un flux constant de studenți, însă Bucureștiul, cu un număr de peste 30 de universități, are mult mai mulți absolvenți, cu potențial ulterior de încadrare pe piața muncii.

Mai mulți salariați din totalul populației în Cluj

Procentul salariaților din totalul populației este mai mare în Cluj-Napoca față de București (50% / 43%), inclusiv în domeniul IT. Inima Transilvaniei rămâne lider ca număr de angajați din domeniu, raportat la populație (1,9 % / 1,4%). De asemenea, în cei 5 ani de referință, rata șomajului la nivel de localitate este mai mare în municipiul București, menținându-se astfel pe toată perioada analizată (1,3 în 2017), comparativ cu cea din Cluj-Napoca (0,7 în 2017).


Punct negativ pentru Cluj-Napoca: conduce detașat la prețul chiriilor locuințelor, (aproximativ cu 3% mai mare decât în București). Tot în Transilvania se observă un cost cu până la 20% mai mare pentru un metru pătrat cumpărat al locuințelor aflate la periferia orașului. În schimb, Bucureștiul este mai scump în ceea ce privește utilitățile (apă, electricitate, gaz etc.), cu +3%, dar și în privința meselor în oraș la restaurant, cu până la 20%.

În pofida numărului de locuințe de circa 6 ori mai mare decât în Cluj-Napoca (circa 850.000 / 142.000), datorate întinderii mai mari, capitala este în urmă în ceea ce privește suprafața locuibilă. Casele bucureștenilor sunt în medie mai mici cu aproximativ 4 mp. De asemenea, clujenii se bucură de mai mult spațiu verde, cu 4 mp în plus pe cap de locuitor (21,4 în București / 25,3 în Cluj Napoca).


Turiștii se înmulțesc an de an

Cea mai mare creștere a înmatriculărilor de firme noi și PFA-uri în 2017 a avut loc în județul Cluj, cu aproape 50% mai multe față de anul 2016 (5674/8532). Creșterea este mai mare pentru Cluj (50% / 23%) dar, luând în considerare valorile absolute, s-au înființat cu peste 70% mai multe firme în București.

Deși conduce detașat la nivelul țării privind numărul de turiști, capitala rămâne în urma Clujului la creșterea numărului acestora de la un an la altul (creștere relativă București 23% / 50% în Cluj). Având mult mai multe muzee, colecții publice și alte obiective culturale de vizitat, capitala câștigă la capitolul cultură.


Datele analizate pentru cele două orașe confirmă Cluj-Napoca drept principalul competitor al capitalei prin standardele de viață ridicate pe care le oferă, gestionarea forței de muncă prin rata șomajului scăzută, creșterea numărului de salariați, implicit creșterea numărului de locuitori, dar și a numărului de turiști, orașul dezvoltând o strategie de stimulare a economiei prin parteneriate cu universitățile locale bazate pe inovare, tehnologizare, cercetare, IT, potrivit EY România.

Studiul a fost realizat pe baza analizei datelor publice puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică, Oficiul Național al Registrului Comerțului, baza de date online Numbeo, Oxford Economics, respectiv alte surse externe care au avut ca obiect de studiu fenomenele economice si demografice din cele două orașe analizate. Analiza și consultarea datelor publice a fost realizată în perioada septembrie-noiembrie 2018.

CITEȘTE ȘI: Bucureștiul se prăbușește în fața Clujului

Ultimele Stiri
abonare newsletter