Actualitate

Plângere penală pe numele lui Tișe? Cum a reușit să-și impună președintele CJ oamenii în Consiliul de Administrație de la Aeroport

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, s-ar putea alege cu o plângere penală pentru abuz în serviciu, după ce a introdus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind schimbarea componenței Consiliului de Administrație de la Aeroport fără a avea avizul comisiilor de specialitate. Mai mult, i-a sfidat pe față pe consilierii care i-au atras atenția că e pe punctul de a comite o ilegalitate.

La a doua încercare, Alin Tişe a reușit să să schimbe componenţa Consiliului de Administraţie de la Aeroportul Internaţional Cluj. Unii consilieri județeni i-au reproșat că a comis o ilegalitate.

La ședința din luna ianuarie, proiectul Consiliului Judeţean Cluj de schimbare a unor membri din Consiliul de Administraţie de la aeroport a fost retras de pe ordinea de zi, după ce comisia care trebuia să îşi dea avizul de legalitate asupra hotărârii (pozitiv sau negativ) nu a reuşit să emită un punct de vedere. La fel s-a întâmplat și la ședința de joi, dar cu toate acestea proiectul a trecut. Cum a fost posibil?


Gândindu-se că cel mai probabil scenariul din luna ianuarie se va repeta, și așa s-a și întâmplat (Comisiile care trebuiau să își dea aviz nu și l-au dat), Tișe a repartizat proiectul de hotărâre altei comisii care nu ar fi fost îndreptățiță să își dea avizul. Cu acest aviz, Tișe a supus la vot proiectul, iar majoritatea PNL-UDMR a avut grijă ca acest proiect să fie adoptat.

Nu înainte ca Tișe să îi sfideze pe față pe unii consilierii județeni.


Adro Marinel: Trei colegi nu au dorit să voteze, în consecință nu am putut da aviz.

Tișe: Dacă sunt luări de poziție pe acest subiect.


Mătușan: Domnule președinte, dacă îmi permiți la acest punct de pe ordinea de zi.

Tișe: Dacă sunt intervenții sau luări de poziție?


Mătușan: Da, intervenție și luare de poziție, domnule președinte.

Tișe: Dacă vă dau cuvântul.


Secară: Aș vrea să îl rog pe inițiatorul proiectului, vicepreședintele Mânzat, să ne convingă să votăm acest proiect. Eu sunt sigur că dânsul cunoaște personal activitatea celor propuși. Nu cred că a avut o revelație cu numele acestora. Nu cred că ar îndrăzni să vină în fața noastră să ne propune niște nume pe care nu îi cunoaște. Să ne convingă că sunt capabili să conducă destinele aeroportului.

Tișe: Vă rog, dacă mai sunt intervenții…

Mătușan: Vă rog să îmi dați cuvântul, domnule președinte.

Tișe: Vă rog.

Mătușan: În situația în care Comisia 2 și Comisia 4 nu au putut da un aviz, iar Comisia 1 nu este îndreptățită, chiar dacă i s-a repartizat spre avizare, vă solicit să retrageți proiectul de pe ordinea de zi. Proiectele de hotărâre care nu au aviz nu pot fi dezbătute, nu poate fi dezbătut acest proiect. Care e temeiul juridic pentru care s-a repartizat proiectul și la Comisia 1?

Lăpușan: Este discuția despre acea persoană controversată legată de Aeroportul din Băneasa. Eu nu văd de ce nu găsiți altă persoană care să aducă controverse. Și așa sunt destule discuții legate de aeroport, acuma ne mai trebuie cineva care să fie mai controversat decât avem noi acum să continue această dispută.

Tișe: Am să răspund eu la întrebări. Tot ce s-a dorit a se spune despre participanți este în CV-urile lor, alte răspunsuri nu avem.

Mătușan: Vă rog să îmi răspundeți și mie la întrebări pentru că e o chestiune care tine de legalitatea proiectului. În caz contrar, săvârșiți infracțiunea de abuz în serviciu.

Tișe: Vă rog să pregătiți votul.

Secară: Nu am primit răspuns la întrebare din partea inițiatorului proiectului.

Tișe: Inițiatorul proiectului (n.red. Marius Mânzat, vicepreședintele CJ Cluj) nu dorește să vă răspundă.

Secară: În aceste condiții, eu personal, nu susțin acest proiect.

23 de consilieri (PNL plus UDMR) au votat proiectul de hotărâre, s-a înregistrat un vot împotrivă și 11 persoane nu au votat (consilierii județeni PSD).

Directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, spune că va analiza aspectele de (ne)legalitate ale hotărârii adoptate.

“Domnul consilier Vladimir Mătușan a prezentat pe larg aspectele de nelegalitate ale hotărârii adoptate privind noul Consiliu de Administrație de la Aeroport. Bineînțeles, că și noi vom analiza aspectele de legalitate, ne vom exprima părerea în acest sens. Aeroportul, după cum cunoașteți, merge foarte bine, avem rezultate foarte bune, ne-am propus ca și în 2019 să avem o creștere a numărului de pasageri. Ne preoocupăm de siguranța pasagerilor. În ceea ce privește parcarea auto vă rugăm să vă adresați Consiliului Județean Cluj pentru că este distrusă, este rușinea României. Al doilea aeroport al României are o parcare distrusă. Este rușinea Clujului. Nu considerăm o problemă mărirea numărului de persoane. Bineînțeles că dorim respectarea legislației în vigoare”, a declarat Ciceo.

Consilierul județean PSD, Vladimir Mătușan, spune că îi va face plânegere penală lui Tișe pentru abuz în serviciu în paralel cu atacarea hotărârii în contencios.

“Tișe a încălcat prevederi din propriul regulament de organizare și funcționare a Consiliului Județean care menționează clar că nu îi poate fi repartizată unei comisii de specialitate dacă nu are în atribuții vizarea unui proiect de hotărâre. Dacă nu există avizul comisiei de specialitate nu poate fi supus la vot. Prin faptul că l-a supus la vot a comis un abuz. Abuz în serviciu, încălcând și legea și regulamentul. Nu mai acceptăm. Mă gândesc să îi fac plângere penală pentru abuz în serviciu și atacarea în contencios administrative a acestei hotărâri. E inadmisibil ce se întâmplă în Cluj-Napoca, centru universitar”, a declarat Mătușan.

De cealaltă parte, Alin Tișe susține că au fost respectate toate procedurile.

“Acești oameni care sunt fiecare cu o carieră în spate, vă asigur că nu vor încălca legea nici pentru Alin Tișe, nici pentru alte persoane. Ci vor aplica legea și vor respecta regulamentul de funcționare. Nu înțeleg de ce le este frică anumitor persoane să accepte că la fel cum s-au numit la un moment dat 7 membri și acum se pot numi 7 membri. Nici în trecut nu i-au cunoscut pe toți din membrii CA-ul consilierii județeni. Am încercat să găsim specialiști. Scandalurile interminabile, amenințările cu mitingurile, refuzul de a accepta autoritatea Consiliului Județean, toate aceste lucruri îi fac pe mulți oameni să se sperie și să nu dorească să intre în acest scandal. De aceea, am dorit specialiști care au făcut în domeniile lor performanță. Pe doamna de Ministerul Finanțelor nu o cunosc deloc, a fost un ordin al ministru de a înlocui persoana de la Cluj cu una de la București. Dacă va ataca prefectul va face un abuz. Nu există niciun argument, este dreptul autorității tutelare de a completa CA-ul. Discutăm de un consiliu provizoriu de 4 luni. Am respectat toate procedurile. Dorința mea este ca lucrurile să intre în normal la aeroport. Am în vedere câteva decizii importante tocmai pentru a elimina această percepție greșită că cineva are ceva cu dezvoltarea aeroportului. Nu am sabotat în niciun fel aeroportul. Dacă cineva dorește ca aeroportul să devină o entitate independentă să o spună și eu personal nu mai sunt obligat să semnez acte pe care le consider ilegale”, a comentat Alin Tișe.

Noul Consiliu de Administrație de la Aeroportul Cluj este format din Irimie Popa (PSD), Konnert Agnes (UDMR), Viorel Federiga (PNL), Alina Mirela Petre - reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice, Diana Angelica Rădulescu, fost avocat al firmei Rosal, Valentin Grigoriu, fost director al Aeroportului Băneasa și suspect de afaceri controversate şi Daniel Perşu -reprezentantul autorității publice tutelare.

abonare newsletter