Actualitate

Böcskei László: „Vizita Papei Francisc este o provocare şi trebuie să îl primim cum se cuvine”

Episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, a declarat, miercuri la Cluj-Napoca, că vizita Papei Francisc în România reprezintă un eveniment istoric şi o ocazie pentru creştini, indiferent de confesiune, să se întâlnească cu Suveranul Pontif.

Böcskei László a subliniat că vizita Papei Francisc este un eveniment comun ale celor patru dieceze romano-catolice istorice - Oradea, Timişoara, Satu Mare, Alba Iulia, care au un trecut comun, au puncte comune şi care vor să trăiască acest moment la intensitate maximă.
„Putem spune pe drept că este un eveniment istoric. [...] Aş menţiona că (n.red. această vizită) vrea să fie o îmbrăţişare a bisericii locale din România. Dacă ne raportăm la ultima vizită a Suveranului Pontif în România, care s-a redus doar la Capitală, acum Papa Francisc va vizita patru centre ale spiritualităţii creştine catolice şi prin aceasta vrea să exprime bogăţia şi diversitatea Bisericii Catolice, aici, în România. Pe de altă parte, vrea să fie o încurajare pentru noi, o încurajare pentru ca cei care se mărturisesc a fi creştini să îşi asume această calitate, adică a fi creştin nu este o chestiune privată, trebuie să se vadă în comunitatea întreagă, indiferent că vorbim de catolici sau de comunităţi mixte, de comunităţi care sunt caracterizate de o diversitate de tradiţii şi etnii. Este un dar de la Dumnezeu ca putem să îl salutăm pe Sfântul Părinte”, a spus Böcskei.

Acesta a subliniat faptul ca vizita Papei Francisc este una ecumenică, care se adresează şi celorlalte confesiuni, precum şi oamenilor de orice etnie.


„Vizita Papei Francisc este şi o provocare şi trebuie să îl primim cum se cuvine. Consider că această vizită trebuie să aibă şi urmări, iar acestea să se concretizeze în viaţa noastră. Papa vine să ne aducă încurajare şi ne dă o îndrumare, astfel că îmi doresc ca întâlnirea să fie pentru noi un nou început şi un nou motiv de angajament în consolidarea vieţii societăţii noastre”, a mai spus episcopul romano-catolic de Oradea.

La rândul său, părintele Veres Stelian, membru al comitetului de organizare a vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc, care va avea loc în 1 iunie, a explicat că evenimentul va avea loc sub logo-ul „Să mergem împreună”.


El a precizat că la pelerinajul de Rusalii din acest an, la care va participa şi Papa Francisc, sunt aşteptaţi pelerini din toată ţara, din Ungaria şi din întregul Bazin Carpatic şi chiar din alte ţări ale lumii. El a spus că pelerinii sunt invitaţi să se organizeze în parohii şi să vină la eveniment cu steagurile acestora, dar a adresat rugămintea ca participanţii să nu aducă cu ei simboluri străine de tradiţia bisericii.

Papa Francisc va vizita între 31 mai şi 2 iunie România, respectiv oraşele Bucureşti, Iaşi, Blaj şi va participa la pelerinajul marian de la Şumuleu Ciuc. Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vine în România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Bucureştiul în anul 1999.

Etichete: papa francisc
Ultimele Stiri
abonare newsletter