Actualitate

Gaură imensă în bugetul local conform primelor calcule. Emil Boc: „Lucrurile nu arată deloc roz din perspectiva noastră!”

Amânarea votului pentru Bugetul de stat pe anul 2019 a întârziat calculele autorităților clujene privind bugetul local. Cifrele provizorii dezvăluite de primarul Emil Boc arată că administrația locală se confruntă cu un deficit de peste 55 milioane de euro.

Tergiversat la nesfârșit, criticat și de președintele Klaus Iohannis, Bugetul național pe anul 2019 provoacă nemulțumire generală la nivel local. Edilul municipiului Cluj-Napoca dezvăluie că, în urma unei prime evaluări, în bugetul local este o „gaură” de circa 55 milioane de euro.

„Am făcut o primă evaluare a bugetului local, încă nu știm cum va arăta forma finală din Parlament, dar astăzi am pe masă un deficit de 55 de milioane de euro. Nu știu de unde o să-l acoperim pentru a putea să susținem proiectele de investiție, atâtea câte sunt în derulare. Vă pot da cifrele, avem un estimat necesar pentru 2019 pentru partea de investiții de 839 milioane de lei, avem suma disponibilă de 577 de milioane de lei, adică deficit de 261 milioane de lei, circa 55 milioane de euro. Mai sunt și cei 10 milioane de euro în plus care se pun drept sarcină suplimentară în cârca autorităților locale, pe care nu o aveam în 2018, ne vitregește de bani”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.


4 milioane de euro s-au pierdut deja

Edilul a recunoscut că, din pricina indeciziei privind cotele revenite la nivel local din impozitul pe venit, municipiul a pierdut deja 4 milioane de euro. Acesta admite că deocamdată există doar indicii generale, proiectul de buget local urmând a fi dezvăluit public în săptămâna următoare votului din Parlament privind Bugetul de stat.

„În lunile ianuarie și februarie am pierdut deja 4 milioane de euro, pentru că acele cote din impozitul pe venit nu sunt 60%, așa cum se preconiează a fi în Legea bugetului de stat, ci doar 41%, așa cum e în Legea finanțelor publice locale. Lucrurile nu arată roz din perspectiva noastră, vom vedea după ce se închid discuțiile în Parlament, vom ieși cu un proiect de buget pe care îl vom prezenta publicului, acesta urmând să fie adoptat pe undeva prin luna martie. Bugetul (n.red. local) e construit pe 60% din impozitul pe venit, dar încă nu știm nici cotele din TVA, este o nebuloasă totală. Nu știm nici nivelul de prognoză a veniturilor, lucrurile sunt incerte, neclare. Avem doar indicii generale, deși sunt o grămadă de obiective aflate în derulare. Doar pentru 2019 ne propunem să finalizăm locuințele sociale de pe strada Ghimeșului, să finalizăm podurile Fabricii și Porțelanului, lărgirea străzii Bună Ziua, podul Calvaria”, a precizat Emil Boc.


Bugetul de stat pe anul 2019 a fost adoptat, în urmă cu puțin timp, cu 275 voturi "pentru", 122 "împotrivă" și două abțineri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter