Actualitate

Atac la adresa lui Boc, după interzicerea construcţiilor în Borhanci şi Bună Ziua: “Sunteți cel mai pătat primar din România”

Primarul Emil Boc a anunțat săptămâna trecută că va fi emisă o hotărâre de Consiliu Local prin care se va stabili clar că nu se mai emit autorizații de construcție în cartierele Borhanci și Bună Ziua.

“Suntem cu butonul pe masă să apăsăm declanşarea construcţiei cartierului de locuinţe din Borhanci. Dar la fel ca şi cei care mai au proiecte de investiţii în Borhanci, aşteptăm lărgirea străzii pentru că pe studiul de trafic fără acest lucru nu se poate aproba proiectul. Adică, am făcut solicitare la Guvern de a prelua o suprafaţă de teren care să ne permită lărgirea la patru benzi a străzii Borhanci. Fără această lărgire, practic, nu putem crea un cartier nou şi nu putem avea o dezvoltare imobiliară pe măsură în această zonă. După cum vom avea şi o deblocare a cartierului Bună Ziua”, a declarat primarul Emil Boc, vineri dimineaţă, la un post de radio.

Edilul spune că va da inclusiv o hotărâre de Consiliu Local care să limiteze construcţiile imobiliare.


„Până atunci, ca să fie foarte clar, pe Borhanci şi pe Bună Ziua se vor limita construcţiile imobiliare. Va fi şi o hotărâre de Consiliu Local care să spună că până la momentul extinderii, pe Bună Ziua şi pe Borhanci vor fi limitate construcţiile. În momentul în care se va emite autorizaţie de construcţie pentru lărgire, în acel moment se va porni şi emiterea autorizaţiei de construcţie pentru cartierul Borhanci, de exemplu”, a mai spus primarul Clujului.

Decizia primarului nu este văzută deloc cu ochi buni. Un jurist din Cluj aduce acuzații grave la adresa conducerii orașului și spune că Boc emite autorizații doar pentru cei care îl sprijină în campanii electorale.


„Domnule Emil Boc, hotărârile de Consiliu Local nu sunt superioare Legii 50/1991 și nu o completează, așa că blocați ilegal emiterea autorizațiilor de construire în Cluj. Studiul de trafic se face la faza PUG a municipiului, nu la PUZ, cum nelegal solicitați investitorilor. Numai în Cluj-Napoca stai după o autorizație între 6 luni și 3 ani. În ceea ce privește imparțialitatea față de investitorii imobiliari, susținându-i aleator doar pe unii, sunteți cel mai pătat primar din România. Primarul imparțial Emil Boc a declarat că sistează emiterea autorizațiilor de construcție pentru zona Bună Ziua și Borhanci până la rezolvarea lărgirii drumurilor. Între timp, în spatele fostului cartodrom din Gheorgheni, lângă Gaz Prom în Iris, în zona gării, în Piața Abator, emite autorizații de construcție apropiaților săi care îi sprijină campaniile, pentru peste 4.000 de apartamente care vor sufoca traficul”, a scris juristul Sergiu Pop, pe o rețea de socializare.

Anul trecut, un avocat explica de ce nu este o decizie bună blocarea sau limitarea autorizațiilor de construcție după o vizită a unui grup de investitori în Cluj-Napoca.


"Clujul a fost vizitat de un grup important de investitori străini (din Germania). Mi-au spus că blocarea proiectelor imobiliare datorită traficului local este o decizie greșită. Blocarea dezvoltărilor imobiliare duce la o creștere artificială a prețului locuințelor (...) Mi-au explicat că blocarea dezvoltărilor imobiliare din Cluj a generat creșterea traficului, pentru că a dus la creșterea piețelor imobiliare marginale (Florești, Baciu). Astfel, odată cu scăderea eliberării numărului de autorizații de construcție în Cluj, a explodat numărul autorizațiilor de construcție eliberate în Florești. Finalitatea? Drumul Cluj-Florești va fi super-aglomerat, iar zona Mănăștur complet blocată în maximum doi ani. Fluxul de trafic major de la ora 17-19 este generat de linia de circulație Mărăști-Mănăștur. Centura metropolitană va ajuta, dar nu va prelua fluxul de circulație spre Florești! Deci, în loc să dezvoltăm investițiile imobiliare din Cluj, consolidăm dezvoltarea din comunele învecinate", a explicat avocatul clujean Ciprian Păun.

În 2017, Primăria Cluj-Napoca dădea o lovitură dezvoltatorilor imobiliari din Bună Ziua sistând eliberarea autorizațiilor de construire, din cauza încărcării foarte mari a traficului și a imposibilității de lărgire a străzii. Un an mai târziu, Guvernul Dăncilă a aprobat trecerea străzii Bună Ziua în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, iar municipalitatea a organizat o consultare publică referitoare la extinderea și modernizarea străzii pentru descongestionarea traficului.


La începutul anului trecut, Primăria spunea “stop joc” şi construcțiilor în cartierul Borhanci după ce studiile au arătat o depășire cu 126% a traficului. Până la construirea centurii metropolitane, municipalitatea a promis că va lărgi zona printr-un nou sens giratoriu. În fiecare lună din 2018, invitat la emisiuni la radio, Emil Boc se lăuda cu lărgirea intersecției Brâncuși-Borhanci. USAMV ar fi urmat să cedeze Primăriei aproape un hectar de teren, dar, ulterior, s-a aflat că terenul nu este al USAMV, universitatea având doar un drept de administrare.

CITEŞTE ŞI


Boc interzice construcţiile în Borhanci şi Bună Ziuă prin lege. Nu se mai emit autorizaţii

Ultimele Stiri
abonare newsletter