Actualitate

Exercițiu de salvare în defileul din Cheile Turenilor recent deschis turiștilor

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, un exercițiu de pregătire pentru salvatorii montani și speologi în Cheile Turenilor.

Exercițiul a urmărit implementarea unui plan de evacuare pentru traseul de vizitare, precum și omogenizarea tehnicilor salvamont cu cele salvaspeo. Scenariul a presupus evacuarea unui accidentat prin defileul Cheilor, pe un traseu care include șase tiroliene și mai multe balustrade. Întreaga operație, echiparea traseului și evacuarea propriu-zisă a victimei a durat aproximativ 5 ore. Obiectivele propuse au fost realizarea planului de intervenție, îmbunătățirea lucrului în echipă al salvamontiștilor și salvaspeologilor, respectiv folosirea corectă a tehnicilor de salvare.

Organizarea de către Salvamont a acestui exercițiu de salvare, la scurt timp după deschiderea traseului pentru vizitare, este mai mult decât benefică. E important ca salvatorii montani să exerseze diverse scenarii, specifice acestor trasee, astfel încât orice posibil incident să îi găsească pregătiți", a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.


Deschis turiștilor la sfârșitul lunii septembrie, traseul de vizitare din defileul Rezervației Naturale "Cheile Turenilor" parcurge 1.6 km, se poate realiza în circa 2.5 ore și necesită folosirea unui echipament minim (ham, cască, lonje). Turiștilor le este recomandat să efectueze traseul în circuit (punct albastru), pornind dinspre localitatea Tureni, coborând prin defileu și revenind pe versantul stâng, incluzând traseul tematic realizat de Asociația Potaissa Turda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter