Actualitate

1,3 mil. € pentru PRIMA STRADĂ SMART din Cluj-Napoca. Ce DOTĂRI HIGH TECH va avea?

Pe modelul oraşelor europene, o stradă din cartierul clujean Mărăşti va fi amenajată după un proiect pilot ce prevede nu doar mai mult spaţiu pentru pietoni, ci şi dotări high tech.

Bănci cu încărcător, stâlpi de electricitate cu WIFI, staţii de încărcare pentru trotinete, maşini, biciclete şi o șosea de două ori mai mică. Așa va arăta o stradă din Cluj-Napoca. Demnă de secolul în care trăim, se laudă autorităţile locale. Dacă va fi un succes, Primăria va construi străzi high tech şi în alte cartiere.

Consilierii locali vor aproba, luni, în ședință extraordinară, indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea și pietonalizarea străzii Molnar Piuariu în vederea atragerii de fonduri europene.


“Municipalitatea clujeană are posibilitatea depunerii unor proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Obiectivul investiției este reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul rutier motorizat”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit documentului citat, obiectivele proiectului sunt:


- Construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale
- Dotare cu mobilier urban (bănci, suport parcare biciclete)
- Reducerea traficului motorizat în zonă în favoarea dezvoltării unei rețele attractive de trasee ciclistice
- Plantare de arbori
- Asigurarea de zone pietonale

Zona are o suprafață de 4466 mp și este alcătuită din tronsonul străzii Molnar Piuariu dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, cuprinzând intersecția cu strada Teleorman.


Prin proiect se propun următoarele lucrări de intervenție

- Reorganizarea străzii prin reducerea parcărilor
- Refacerea întregii suprafețe
- Reorganizarea intersecțiilor
- Iluminat public, iluminat festiv, iluminat architectural
- Stații de încărcare pentru mașini, biciclete, trotinete electrice
- Bănci prevăzute cu încărcătoare USB
- Conexiune wifi


Ca și rezultate, se așteaptă creșterea numărului de bicicliști care utilizează pistele de biciclete, creșterea numărului de pietoni și scăderea transportului motorizat.

Valoarea totală a investiției este de 5,96 milioane lei, iar durata de proiectare și execuție a lucrărilor este de 9 luni.


“Starea existentă a străzii Molnar Piuariu afectează negativ condițiile de circulație din punct de vedere al siguranței, confortului și al vitezei. Principala sursă de poluare o reprezintă traficul auto, atât prin emisiile de gaze, cât și prin nivelul ridicat de zgomot pe care îl generează. Aglomerea excesivă a cartierului Mărăști, lipsa acută a spațiilor verzi sau a dotărilor publice justifică nevoia implementării unor proiecte similare”, se mai arată în documentul citat.

CITEȘTE ȘI

Un student din Oradea îi cere socoteală lui Boc pentru lipsa locurilor de parcare. “Mergeţi pe jos într-o plimbare cu o domnişoară”

Ultimele Stiri
abonare newsletter