Actualitate

Un student din Oradea îi cere socoteală lui Boc pentru lipsa locurilor de parcare. “Mergeţi pe jos într-o plimbare cu o domnişoară”

Un tânăr din Oradea, student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, i-a cerut socoteală, în direct la radio, primarului Emil Boc pentru lipsa locurilor de parcare din Mărăşti, în perspectiva pietonalizării străzii Molnar Piuariu. Studentul a cerut să i se ofere o alternativă pentru a nu încasa amenzi.

Răzvan, student la Politehnică, a intrat în direct la un post de radio unde invitat era primarul Emil Boc şi l-a întrebat ce se va întâmpla cu locurile de parcare de pe Molnar Piuariu.

Redăm mai jos întregul dialog:


Răzvan: Legat de căminele studenţeşti, pe Molnar Piuariu se va face stradă pietonală

Emil Boc: E prima stradă inteligentă prevăzută a se construi în Cluj-Napoca, da.


Răzvan: Cu locurile de parcare noi ce vom face?

Emil Boc: Vor dispărea.


Răzvan: Şi o soluţie în zonă astfel încât să nu primim amenzi pe bandă rulantă.

Emil Boc: Să mergeţi pe jos şi cu transportul în comun.


Răzvan: Sunt de acord, dar, de exemplu, eu vin în fiecare săptămână de acasă.

Emil Boc: Vă luaţi un loc că sunt patru parkinguri în Cluj-Napoca pe care le avem în construcţie, chiar joi am mai avizat unul în centrul oraşului de 400 de locuri. Locul maşinilor este de a veni la Cluj, a le pune în parking şi a ne deplasa cu transportul în comun, cu ride sharing, bike sharing, mersul pe jos şi mai ales pentru studenţi cred că este o mare plăcere să te plimbi cu o domnişoară de la universitate până în centru, până la căminul studenţesc într-un mediu plăcut. Acea stradă va fi prima stradă din România inteligentă, cu iluminat led, băncuţe, wireless, staţii de încărcare pentru biciclete, bănci unde să îţi încarci telefonul. Doar că fără parcări pentru că nu le poţi avea pe toate. Tânăra generaţie asta îşi doreşte, calitate a vieţii în spaţiile urbane. În UE tinerii, în proporţie de 50%, nu îşi mai cumpără maşini. Evident, că noi trebuie să creăm mai multe parcări.


Studentul i-a propus primarului Emil Boc ca podul peste Someş de-a lungul Fabricii de Zahăr să devină pod pentru maşini astfel încât să se introducă o linie de autobuz.

Emil Boc: Sunt prevăzute două poduri să se construiască, podul Porţelanului, care se va lărgi, şi mai e prevăzut încă un pod care să lege Oaşului de Răsăritului.

Răzvan: Eu nu am o problemă cu transformarea zonei în pietonală, chiar respect decizia, însă dacă tot încurajaţi mersul la facultate cu mijloacele de transport în comun, măcar să introduceţi o linie în apropierea căminului, să nu fie nevoit să merg în direcţia opusă facultăţii.

Emil Boc: Aveţi dreptate, asta iarăşi a prevăzută în politica noastră de extensie a transportului public în Cluj, vom achiziţiona autobuze noi, vom crea linii noi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter