Actualitate

După centură, urmează trenul metropolitan şi tunelurile. Primăria promite marea cu sarea

După centura metropolitană, Clujul ar urma să aibă și un tren metropolitan. Nu mai este un secret pentru nimeni că primarul Emil Boc se gândește să introducă transportul feroviar ca un alt mijloc de transport în comun. Ce șanse de reușită are un asemenea proiect și câți clujeni vor alege să meargă cu trenul la serviciu?

De câteva luni bune, primarul Emil Boc vorbește despre studii de prefezabilitate pentru introducerea transportului feroviar în zona metropolitană.

Planurile Primăriei sunt de a utiliza linia de cale ferată între Baciu și Jucu și de a crea noi stații CFR între aceste două localități pentru a da posibilitatea clujenilor să se deplaseze la serviciu cu trenul.


“Purtăm discuţii cu Agenţia de Nord-Vest, cu CFR-ul, cu primăriile din preajma Clujului, cu Consiliul Judeţean şi cu alţi actori importanţi instituţionali pentru ceea ce înseamnă trenul metropolitan. Este vorba de două etape ale realizării acestui tren.

O primă etapă, prin utilizarea actualului culoar de cale ferată de la Mera, Suceag, Baciu, Tetarom, Cluj-Gară, Mărăşti, Clujana, Aeroport mergând Jucu, Gherla, Dej pentru ceea ce înseamnă mobilitate urbană şi dezvoltarea economică a zonei de nord a Clujului şi nu în ultimul rând, mobilitatea forţei de muncă din judeţul Cluj. E mai uşor de realizat pentru că utilizează actualul culoar de cale ferată, avem o deschidere din partea CFR-ului pentru a utiliza culoarul existent, de realizare a unor staţii, de a lega acele staţii cu transportul în comun şi de a găsi un operator care să opereze această structură de tren metropolitan


A doua etapă este de la Gilău, trenul metropolitan care vine prin Floreşti, pe culoarul aproximativ al centurii metropolitane, pe malul Someşului, tot în zona Cora, sensul giratoriu de acolo ajunge trenul metropolitan după care printr-un tunel se leagă de leagă de zona Baciu şi urmează culoarul de cale ferată. Şi din acea zonă urmează metroul să preia spre centrul oraşului. Nu am încă toate aspectele tehnice”, a comentat Emil Boc.

Primarul a vorbit şi despre proiectul centurii de nord a Clujului, partea care ţine de Lomb. “A fost pus în aşteptare că a intrat proiectul Autostrăzii Transilvania şi care şi acest proiect va putea să fie readus printre priorităţi”, a mai spus edilul.


CITEŞTE ŞI

Propunere pentru trenul metropolitan de la Cluj. Utilizarea “liniei ferate a navetiștilor”

Ultimele Stiri
abonare newsletter