Actualitate

Scrisori şi fotografii ale pesonalităţilor aflate în exil la Paris înainte de 1989, expuse la Cluj

O expoziţie de documente şi fotografii inedite, reprezentându-i pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, precum şi pe alţi scriitori aflaţi în exil la Paris înainte de 1989 a fost deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Documentele fac parte din colecţia scriitorului Basarab Nicolescu, pe care acesta le-a adunat de-a lungul mai multor zeci de ani, Cluj-Napoca fiind prima oprire a expoziţiei itinerante.

"Sunt frânturi din colecţia mea, manuscrise, cărţi, coperţi de cărţi. Colecţia mea am strâns-o timp de 50 de ani la Paris, cu tot ceea ce privea cultura românească, adică volume cu dedicaţie de la Eliade, de la Vintilă Horia, dar, de asemenea, programe de teatru, afişe de expoziţii, tăieturi de presă privind personalităţile româneşti din exil, orice", a explicat Basarab Nicolescu.


Din colecţie fac parte şi scrisori, cum ar fi corespondenţa dintre Mircea Eliade şi Vintilă Horia, purtată între 1949-1966, fotografii sau alte documente care i-au fost oferite lui Basarab Nicolescu de familiile românilor aflaţi în exil. Alături de seria de informaţii personale, din corespondenţa purtată de cei doi iluştri reprezentanţi ai exilului românesc se desprind informaţii cu dublă valoare - istorică şi afectivă - cu privire la dificultăţile exilului şi dorul resimţit faţa de ţara natală.

Printre documente se află şi unele care se referă la personalităţi puţin cunoscute în ţara noastră, scopul expoziţiei fiind, potrivit academicianului Basarab Nicolescu, acela de a contribui la o reîntregire a culturii româneşti.


"Vă dau un singur exemplu, Pius Servien, care este fondatorul esteticii matematice, nu este aproape nimic despre el, nici măcar la Biblioteca Academiei. Bineînţeles, numele lui este Coculescu, era fiul marelui astronom Coculescu. Şi acolo avem unele documente speciale despre el. (...) Eu refuz cuvântul recuperare, eu vorbesc despre reîntregirea culturii româneşti, pentru că o parte a culturii româneşti s-a făcut acolo, în exil şi unii au ajuns la celebritate mondială', a mai spus Nicolescu.

De asemenea, expoziţia cuprinde şi afişe provenite din colecţia "Andrei Şerban", reprezentative pentru spectacolele de teatru şi operă montate pe multe din scenele lumii. Nu în ultimul rând, în cadrul expoziţiei au fost vernisate miercuri, în premieră absolută, fotografiile care alcătuiesc colecţia regizorului - "Paul Barbăneagră". Personalităţi precum Mircea Eliade, Ştefan Lupaşcu, Michel Random, Alexandru Paleologu, Gheorghe Zamfir, Monica Lovinescu, Nae Ionescu sau Paul Barbăneagră sunt surprinse în imagini inedite, în ipostaze şi anturaje diferite, precum şi în varii contexte social-culturale mai mult sau mai puţin formale.

abonare newsletter