Actualitate

Minciuna are picioare scurte. Dovada că Tișe a mințit când a spus că nu dă bani în plus pentru închiderea Pata Rât. 5 mil. € și încă un an cu groapa neînchisă

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj plăteşte în plus pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât 5 milioane de euro. Este a doua oară când forul judeţean suplimentează contractul pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât. Din 2014, costurile pentru închiderea acestui depozit de deșeuri s-au dublat. De 7 ani, groapa de la Pata Rât trebuia închisă.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat vineri contractul vizând execuția lucrărilor suplimentare necesare pentru consolidarea depozitului neconform de deșeuri de la Pata Rât, în vederea finalizării lucrărilor de închidere.

„Este un pas extrem de important pentru finalizarea închiderii rampei de la Pata Rât, determinat de situația din teren, cea care a impus luarea de măsuri concrete și adecvate. În cursul săptămânii viitoare voi emite ordinul de începere a lucrărilor, astfel încât operațiunile să demareze iar finalizarea închiderii rampei să succeadă cât mai rapid", declară Tișe.


Potrivit unui comunicat de presă al instituției, lucrările se vor derula pe parcursul a maxim 12 luni, din care trei luni reprezintă perioada de proiectare iar celelalte nouă luni sunt destinate executării lucrărilor de consolidare.

“Operațiunile au o valoare totală de circa 18 milioane de lei și vor fi executate de către firma Nord Conforest”, menționează documentul citat.


În realitate, ce a uitat Consiliul Județean să menționeze este faptul că cele “circa 18 milioane lei” sunt de fapt 21,6 milioane lei (sumă cu tot cu TVA), aproximativ 5 milioane de euro.

Pe ce se vor duce banii


“Lucrările vor viza stabilizarea depozitul pe zona de sud-est, cu zid de sprijin la baza depozitului, prin consolidarea cu piloți. Totodată, va avea loc modificarea pantei taluzului și amenajarea unui drum tehnologic, capabil să suporte încărcările mari, date de utilajul greu de forare și de transportul materialelor de construcții. De asemenea, va avea loc decolmatarea pârâului Zăpodie și consolidarea malului stâng al acestuia, totalitatea acestor operațiuni având ca principal scop protejarea depozitului de deșeuri și împiedicarea poluării pârâului Zăpodie. Astfel, întreaga zonă afectată de alunecare, situată pe latura sudică a depozitului și pe o lungime de aproximativ 300 de metri pe latura estică, precum și zona stabilă în prezent de pe latura estică a depozitului vor fi consolidate prin execuția unui zid de sprijin din beton armat, cu o lungime totală de 700 de metri. Acesta va fi fundat pe două șiruri paralele și alternative din piloți forați la adâncimea de 10 cm, cu diametrul de 600 de mm. Înălțimea zidului va fi de 3.5 m, acesta fiind prevăzut cu o consolă în partea din amonte cu rol de suport al  canalului pluvial. Canalul pluvial va fi săpat în stratul de pământ compactat sprijinit de consola zidului, urmând ca apa pluvială colectată de canal să fie evacuată printr-un sistem ce va traversa zidul prin partea inferioară, printr-un tub de beton. De acolo, apa va fi deversată printr-o zonă consolidată, în râul Zăpodie”, transmite Consiliul Județean.

Potrivit Consiliului Judeţean, o expertiză tehnică (expertiza a fost realizată de SC Consit SA Bucureşti) a stabilit cauzele producerii alunecării, printre acestea aflându-se și supraîncărcarea depozitului cu deşeuri.


Contractul, suplimentat a doua oară

Nu este prima dată când forul județean suplimentează valoarea contractului pentru închiderea Pata Rât. Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a ajuns o afacere de peste 8 milioane de euro


În iunie 2015, un comunicat al Consiliului Județean Cluj anunța închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme de deşeuri de la Pata Rât, Huedin, Turda şi Gherla cu Asocierea SC Nordconforest SA- SC Finara Consult SRL- SC Interdevelopment SRL, la valoarea de 27.267.933,79 lei fără TVA.

În ianuarie 2017, instituția condusă de Alin Tișe se lăuda că a emis autorizaţiile de construire în vederea executării lucrărilor de închidere acelor patru depozite la o valoare de 29.801.835,65 lei fără TVA, sumă din care 23.394.709,82 lei este destinată închiderii depozitului de la Pata Rât.

După două luni, închiderea Pata Rât a crescut cu 3,5 milioane lei.

În martie 2017, Alin Tișe anunța că încep lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deșeuri Pata Rât, Gherla, Turda şi Huedin, valoarea totală a lucrărilor de închidere fiind de 33.297.933,79 lei. La acea data, Consiliului Judeţean a recunoscut că suma de peste 33,2 milioane de lei cuprinde şi suplimentările acordate firmei Nord Conforest, cea care se ocupă de închiderea rampei de gunoi.

Acest ultim comunicat, asumat și semnat de Alin Tişe a fost recunoaşterea publică a minciunii funcţionarilor publici din 2015. Comunicând o altă sumă este recunoaşterea publică că atunci, în urmă cu trei ani, au minţit că nu vor fi suplimentări la contractul atribuit firmei Nord Conforest pentru închiderea depozitelor de deşeuri de la Pata Rât, Gherla, Turda şi Huedin.

În iunie 2015, Asocierea SC Nord Conforest SA - SC Finara Consult SRL - SC Interdevelopment SRL a câştigat o licitaţie în valoare de 6 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene, pentru închiderea şi ecologizarea rampei de gunoi de la Pata Rât, în total 18 hectare de teren.

Nord Conforest SA este o societate cu sediul în Gilău controlată de Dorin și Emil Așchilean. Societatea are drept obiect al activității ”lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor” și avea în 2013, 105 angajați, cu o cifră de afaceri de peste 14,5 milioane de lei, dar profit negativ de peste două milioane de lei. Dorin Așchilean este acționar și la ACI Cluj, împreună cu fratele său Ioan Așchilean și fondatorul Băncii Transilvania Horia Ciorcilă și oamenii de afaceri Gicu Gânscă și Dorel Goia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter