Actualitate

Ioan-Aurel Pop: Dumitru Fărcaş a dus mesajul folclorului românesc peste tot şi a format generaţii de muzicieni

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, marţi, că regretatul Dumitru Fărcaş a dus mesajul folclorului românesc peste tot, cu foarte multă decenţă, şi a format generaţii de muzicieni care îi vor continua demersul.

"El a dus mesajul folclorului românesc peste tot, cu foarte multă decenţă, cu foarte multă cumpănire. N-a exagerat niciodată, dar se vedea atunci când punea mâna şi sufletul pe taragot că ştie despre ce-i vorba. Era dintre acei artişti născuţi, iar nu făcuţi, fapt pentru care o ţară întreagă şi nu numai ţara noastră, ci şi străinii l-au apreciat, l-au preţuit, l-au respectat. A avut loc o ceremonie, în acest an, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani şi toată cetatea Clujului academic, universitar, Maramureşul, de unde provenea prin naştere, toţi s-au reunit acolo să-l cinstească. Prin urmare, cred că avut şansa, iată, să fie şi preţuit şi iubit. A stârnit în jurul lui emoţie şi a răspândit emoţie. De aceea, mie îmi vin în minte, când mă gândesc la el, cuvintele autenticitate, rădăcină, mesaj de bine. A purtat mereu un mesaj de bine către cei din jur, l-a dus mai departe, ceea ce nu e puţin lucru. De aceea, o ţară întreagă e întristată acum. Ne rămâne muzica lui, dar nu mai este persoana, personalitatea care emana multă încredere şi multă omenie", a declarat Pop, informează Agerpres.

El l-a elogiat pe profesorul Dumitru Fărcaş, cel care la Catedra de folclor a Academiei de Muzică din Cluj a reuşit să creeze generaţii de muzicieni care să ducă folclorul mai departe "într-o manieră ştiinţifică".

"A fost un mentor al unor generaţii de studenţi, la Cluj, în anii '60, înfiinţând Ansamblul folcloric Mărţişorul. A reuşit să adune energiile tinerilor care veniseră la studii, foarte mulţi erau din mediul rural şi simţeau nevoia ceremoniilor de odinioară, iar maestrul a avut inspiraţia deosebită să facă acest ansamblu folcloric format din dansatori şi dintr-un taraf extraordinar. Şi-a ales colaboratorii dintre muzicienii care aveau şi studii superioare, adică puteau citi notele, puteau culege folclor. Din acest punct de vedere, a fost un pionier, de altfel el a deţinut o Catedră de folclor la Conservatorul din Cluj, care acum se numeşte Academia de muzică şi a reuşit să creeze generaţii de muzicieni care să ducă folclorul într-o manieră ştiinţifică mai departe, nu după ureche. De aceea, mesajul său era şi autentic, dar era şi în cunoştinţă de cauză", a subliniat preşedintele Academiei Române.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 80 de ani, într-un spital din Cluj-Napoca, unde se afla internat pentru o intervenţie.

abonare newsletter