Actualitate

Skatepark-ul din Rozelor, o situație nu prea roz. Zona nu a mai fost renovată de aproape un deceniu

Tinerii din Cluj, pasionați de skateboarding, mers pe bicicletă, role sau trotinetă, se întâlnesc toți în skatepark-ul din Parcul Rozelor. Deși este un loc special amenajat, e mult prea mic și se confruntă cu o grămadă de probleme. Cei care își petrec o mare parte din timp aici, vorbesc cu dezamăgire despre starea în care se află skatepark-ul în prezent.

În Cluj sunt două skatepark-uri: cel din Parcul Rozelor și cel din Parcul I.L. Caragiale. Opțiunea tuturor amatorilor de skateboarding este Parcul Rozelor pentru că este amenajat la nivel european și este mai mare, dar din păcate păcate, asta nu înseamnă că nu există și părți negative.

Parcul Rozelor a fost reamenajat acum 8 ani, când au fost investiți 670.000 lei în mobilier urban, sistem de iluminat public, panouri de baschet, bănci, o pistă de 500 de metri pentru biciclete și una de 2000 de mp pentru role. De atunci, însă, în acest parc a fost dat uitării. Primăria a anunțat că în anul 2019 va fi demarat un proiect în legătură cu renovarea malului Someșului și a unei părți din Parcul Rozelor. Despre reamenajarea skatepark-ului, însă, încă nu sunt detalii.


Spațiul mic e împânzit de copii nesupravegheați de părinți

Chiar dacă skatepark-ul din Rozelor este bine amenajat, spațiul nu este suficient pentru a da libertate tuturor să practice în voie sportul preferat. Când deja se strâng mai multe persoane, începe să devină aglomerat. În plus, cei care vor să își petreacă timpul în parc, trebuie să fie mereu atenți la copiii din jur, pentru a nu provoca un accident. Micuții sunt lăsați să se joace nesupravegheați de părinți, într-un loc în care alte persoane exersează și nu sunt atente la cei din jur.

„Ne strângem destul de mulți, uneori prea mulți și atunci încep să apară problemele. Adică e un spațiu destul de mic și toate elementele sunt înghesuite. Dacă suntem peste 15 în parc care ne dăm pe skate, bicicletă sau role, e haos. Este și plin de copii care sunt lăsați pe acolo să facă ce vor. Părinții sunt la mâncare sau în parc pe o bancă, departe de ce se întâmplă în skatepark.”, spune Thomas Tausch, un tânăr skater.


Deșeuri aruncate pe jos și lipsa ordinii în interiorul parcului

Pentru că în jurul parcului lipsesc coșurile de gunoi, deșeurile își au casă pe jos, lucru ciudat într-un oraș atât de renumit cum este Clujul. Se pare că dacă primăria nu se îngrijește de acest aspect, lipsa coșurilor de gunoi devine o scuză pentru a arunca resturi menajere pe jos. Din spusele celor care vizitează des locul, înainte, un angajat de la poliția locală se ocupa să facă ordine în parc, să aibă grijă ca aceste situații să fie evitate, dar nici acest lucru nu se mai practică de un timp.

Crăpături, denivelări și o iluminare slabă

Skatepark-ul este într-o stare proastă la ora actuală și din cauza faptului că a început deja să se crape în anumite părți și să aibă denivelări. Toate acestea, alături de lipsa luminilor nocturne, pot duce ușor la accidente pentru că iluminarea actuală a parcului este foarte slabă.


„Faptul că skatepark-ul efectiv crapă în anumite zone și are denivelări nu interesează pe nimeni, nu e fotbal sau tenis”, mărturisește tânărul skater.

Chiar dacă parcul nu mai este la fel de îngrijit, tinerii continuă să facă ceea ce iubesc cel mai mult

Deși skatepark-ul din Parcul Rozelor are mai multe părți negative decât pozitive, tinerii pasionați nu se opresc din a face ceea ce le place. „Merg aproape în fiecare zi, depinde de vreme și de timpul meu în general. Pentru mine nu mai e o pasiune, a devenit un stil de viață și pot spune că e cel mai plăcut sport pe care l-am făcut vreodată... și am făcut destule. Nici un alt sport nu îți oferă atâta libertate și creativitate”, mărturisește Thomas Tausch.


Mălina SOLOMIE, studentă Jurnalism, FSPAC, UBB, Anul I

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter