Actualitate

Nu se mai emit carduri Cluj Bike de mai bine de jumătate de an. Cum rămâne cu clujenii care nu au? Primăria analizează situația

Sistemul de Bike Sharing, în ciuda faptului că a avut multe probleme de-a lungul timpului, este extrem de folosit de către clujeni. Însă, de mai bine de jumătate de an, nu se mai emit carduri, din cauza faptului că sunt mii de carduri deja activate și doar 500 de biciclete.

Odată cu venirea căldurii, mulți clujeni renunță la mașină și la mijloacele de transport în comun, alegând să folosească bicicleta. Însă nu toți dețin una, așa că implementarea sistemului de Bike Sharing a fost o binecuvântare pentru mulți dintre cei care doresc să facă puțină mișcare.

Lipsa informațiilor

Pe site-ul clujbike.eu, încă se pot face înregistrări pentru un card. Însă, odată ajuns la Primărie pentru ridicarea cardului, ți se spune că nu se mai emit de luni bune. Această informație nu se găsește nicăieri pe site și, șansele să faci un drum inutil, sunt extrem de mari.


„M-am înregistrat zilele trecute pe site, pentru un card, iar după două zile am mers în centru să-l ridic. Când am ajuns, surpriză! Mi s-a spus nonșalant că nu se mai emit carduri de anul trecut și nici nu se știe când se vor mai emite. Nu înțeleg de ce te poți înregistra dacă nu poți lua card”, a spus o clujeancă.

Căutarea soluțiilor

Reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au transmis că este o informație bine știută că nu se mai emit carduri, iar în momentul de față se caută o soluție prin care să fie anulate cardurile care nu au fost folosite. Motivul pentru care nu se mai emit carduri este acela că au fost emise un număr incredibil de mare de carduri, în comparație cu numărul de biciclete disponibile în cadrul sistemului de Bike Sharing.


„Nu se eliberează carduri pentru Cluj Bike de mult, chiar de anul trecut. Ideea este că s-au eliberat foarte multe, undeva la 20.000 de carduri la 500 de biciclete. Este enorm. Deocamdată nu se știe când se vor mai elibera, trebuie să vedem cum vom continua cu sistemul. Acum facem o analiză a gradului de utilizare a sistemului, iar în măsura în care va fi posibil, vom elibera noi carduri. Dar vom anunța”, a explicat Mirela Ogruțan, din cadrul Biroului  Mass-Media al Primăriei.

Cluj Bike

În data de 17 noimebrie 2015, a fost pus în funcțiune la Cluj sistemul de Bike Sharing, un proiect realizat din fonduri europene ce are ca scop încurajarea folosirii bicicletei care mijloc de deplasare în oraș, ca alternativă la a folosi mașina.


Astfel au fost puse la dispoziția clujenilor 470 de biciclete și au fost asamblate 50 de stații de bike sharing, dintre care 43 aflate în Cluj-Napoca, 4 stații în Florești și 3 stații în Apahida, care le permite clujenilor să utilizeze biciclete pe baza unui card emis la cerere.

În anul 2016 au fost efectuate 188.460 de trasee, cu o durată de 67.828 de ore și o durată medie de 22 min/traseu. Între cele mai vizitate stații se numără cele de pe Splaiul Independenței, George Coșbuc și de la Iulius Mall. Evident, în această zonă figurează și traseele preferate de clujeni: Splaiul Independenței - Splaiul Independenței, G. Coșbuc - G. Coșbuc și Izlazului - G. Coșbuc.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter