Actualitate

3milioane – o piesă de teatru despre familia tradițională și schimbarea Constituției

Vineri în Cluj-Napoca a avut loc premiera piesei de teatru „3milioane” în regia Adinei Lazăr, o piesă de teatru care ilustrează diverse perspective a ceea ce a însemnat strângerea de semnături pentru schimbarea Constituției în ceea ce privește definiția familiei tradiționale.

În sala de spectacole de la Urania, zeci de clujeni s-au adunat pentru a vedea spectacolul „3milioane”. În sală persista un frumos miros de tămâie, iar în fundal se auzea muzică populară. Detalii adânc tînrădăcinate în spiritul românului, mai ales a celor aproape 3 milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituției. În spatele scenei, o filmare mută rula. Voluntari, susținători ai coaliției pentru familie, cu tricouri pe care scria „Familia tradițională”, adună cutii întregi cu semnături. Rolul voluntarilor? Să mobilizeze opinia publică împotriva persoanelor LGBT, care să fie privite ca distrugători ai familiei tradiționale.

O piesă de teatru despre 3 milioane de români

Documentat cu ajutorul jurnalistei Diana Meseșan și scrisă de către Alexandra Felseghi, piesa de teatru pusă în scenă de Adina Lazăr a avut ca scop ilustrează unei realități, a unei Românii cu prejudecăți, a unei Românii orbită de religie și de idei limitate.


„Inițial, am aplicat la Asociația Fondului Cultural Național cu un proiect care se numea Referendum și urma să documenteze referendumul pentru redefinirea familiei, mai precis, redefinirea articolului 48 din Constituție, alineatul 1 care definește căsătoria ca fiind uniunea dintre soți, care coaliția pentru familie dorește să îl schimbe, să fie căsătoria între un bărbat și o femeie. Astfel urma să documentăm procesul referendumului care era anunțat pe toamna anului 2017, numai că din cauza schimbărilor politice care au fost în țară nu s-a mai ținut. Atunci am schimbat puțin perspectiva și am încercat să vedem cine sunt cei 3 milioane de români care au semnat petiția care a demarat inițierea acestui referendum”, a explicat Adina Lazăr, regizorul piesei de teatru.

Personaje cheie, inspirate din realitate

Astfel, printre personaje s-au numărat persoane-cheie, printre care preoți, avocați, chiar și personalități clujene precum judecătorul Cristi Dănileț, care a fost martorul procesului de adunare a semnăturilor. Un alt personaj a fost inspirat din controversatul Cătălin Mărincuș, care a fost implicat în mai multe discuții în care au fost implicate persoane LGBT și în care acesta declara că susține normalitatea și familia constituită dintre un bărbat și o femeie.


„În ceea ce privește interviurile a fost complicat, fiindcă m-am confruntat cu mulți oameni a căror părere nu o împărtășesc, pe care i-aș putea numi homofobi, bigoți sau despre care aș putea spune că discriminează, dar până la urmă a trebuit să fac un exercițiu de toleranță. Fiindcă piesa nu vrea să arate cu degetul, ci din contră, încercăm să creăm o punte, să identificăm erorile din procesul lor de gândire și să încercăm să le demontăm într-un mod cât se poate de uman ”, a adăugat tânăra.

În cele din urmă, în procesul de documentare, echipa a înțeles că reacțiile persoanelor care țin cu dinții de familia tradițională sunt urmări ale unei frici de pierdere a identității lor culturale, prin acceptarea unor schimbări care, în fond, au loc peste tot în lume.


„Până la urmă am ajuns la consensul că e o frică, o frică de schimbare, că ei țin de valorile tradiționale, dar până la urmă ce mai înseamnă tradițional? Da, avem nevoie de ritualuri, dar se schimbă de o generație la alta. Ce funcționa pentru bunicii noștri, nu mai funcționează acum pentru noi. Și dincolo de orice, eu cred că o majoritate nu are dreptul să limiteze drepturile unei minorități”, a concluzionat Adina.

Dramaturgia piesei a fost realizată de Alexandra Felseghi, scenografia de Silviu Medeșan, iar actorii au fost: Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Diana Buluga, Lucian Rus și Emanuel Cifor. Animațiile au fost realizate de Paul Mureșan.


Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc sâmbătă, în data de 28 aprilie la Urania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter