Actualitate

Cardinalul Iuliu Hossu, primul care va avea statuie pe Bulevardul Eroilor

La Cluj, un cardinal, un episcop şi un mitropolit vor avea statui de Centenar, unde este dorit şi un Monument al Marii Uniri.

Primăria Cluj-Napoca a pregătit o listă de proiecte dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, printre care figurează amplasarea unor statui în oraş dedicate unor personalităţi religioase marcante, finanţarea urmând să fie asigurată prin Departamentul Centenar de la Bucureşti, din bugetele unor culte, banii credincioşilor şi din bugetul local.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că este vorba despre statuile cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, episcopului ortodox Nicolae Ivan şi mitropolitul Bartolomeu Anania, dar se propune şi construirea unui Monument al Marii Uniri.


”Pentru finanţarea acestor statui şi monumente s-au cerut fonduri de la Departamentul Centenar, dar se vor asigura şi sume din bugetele unor culte precum şi din bugetul local al municipiului. Pentru Monumentul Marii Uniri, care va fi finanţat de Primărie, se va realiza un studiu de fezabilitate şi un concurs de proiecte, iar fondurile vor fi asigurate din bugetul pe anul viitor, dar încă nu se ştie din ce capitol de cheltuieli. Încă nu avem o estimare a costurilor acestui monument. Statuile lui Iuliu Hossu, Nicolae Ivan şi Bartolomeu Anania vor fi finanţate de Bisericile Greco-Catolică, respectiv Ortodoxă”, au spus sursele citate.

Deocamdată, consilierii locali sunt chemați joi să aprobe planul urbanistic de detaliu privind amplasarea statuii Cardinalului Iuliu Hossu pe Bulevardul Eroilor în zona catedralei “Schimbarea la Față”.


Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), amplasarea statuii Cardinalului Iuliu Hossu în vecinătatea Catedralei greco-catolice “Schimbarea la Față” se va face pe zona pietonală a Bulevardului Eroilor la aproximativ 7 metri de frontul nordic, lângă statuia Lupa Capitolina și fântâna arteziană.

Documentația a fost întocmită de SC Bau SRL la comanda Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla pentru amplasarea de către Primărie a statuii Cardinalului Iuliu Hossu, Bulevardul Eroilor. Statuia se va amplasa în zonă construită protejată.


Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Daniel Avram, a afirmat că statuia cardinalului Iuliu Hossu este estimată la 70.000 de euro, întreaga sumă fiind suportată de episcopie.

”S-au făcut toate demersurile de amplasare a statuii pe B-dul Eroilor din Cluj-Napoca, în faţa Catedralei Schimbarea la Faţă, autorizaţia sperăm să o avem în acest an. S-a făcut o comisie şi suntem în discuţii cu trei sculptori iar comisia va stabili care va fi ales şi forma statuii din bronz”, a spus Avram.


De cealaltă parte, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului va ridica două statui, ale mitropolitului Bartolomeu Anania şi episcopului Nicolae Ivan. Acestea vor fi amplasate în faţa Mitropoliei din Cluj-Napoca.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, a spus că statuile vor avea câte trei metri înălţime, vor fi din bronz, şi că proiectul câştigător aparţine sculptorului clujean Alexandru Păsat.


Costurile pentru cele două statui se ridică la 200.000 de euro, bani proveniţi de la autorităţile publice locale şi din fondurile Mitropoliei Clujului.

Inaugurarea statuilor lui Nicolae Ivan şi a lui Bartolomeu Anania va avea loc în preajma zilei de 1 Decembrie 2018, când se aniversează Centenarul Marii Uniri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter