Actualitate

Otrăvirea de la Pata Rât continuă. De fapt, nu s-a oprit niciodată - FOTO/VIDEO

După toate circurile toamnei, celebra stație cu osmoză inversă până la urmă a fost instalată de nemți - dar nu a funcționat niciodată.

După toate promisiunile bombastice urmate de și mai marile tăceri ale lui Tișe stația instalată stă acum în noroiul de la Pata Rât degeaba, iar din toamnă au mai curs cel puțin 10.000 mc de levigat către Apahida pe Zăpodie și Someș - continuând lunga tradiție a otrăvirii oamenilor și a solului - de care chiar Tișe spunea că e caz penal, avertizează activiștii de mediu.

“În ianuarie nemții au adus și instalat stația, gospodărește, pe banii lor. Ei aveau tot interesul s-o și pună în funcțiune - dacă nu pentru altceva, să înceapă și ei să-și recupereze banii. Dar nu au mai putut apăsa butonul. Că stația cu osmoză inversă produce nu numai apă decontaminată care se poate lăsa în Zăpodie, ci și un zaț rezidual (un fel de smântână neagră). De care trebuie să scape - adică trebuie s-o ducă undeva. Cam 40 tone pe zi. Dar zațul asta dintr-o dată ei nu mai au unde duce. Că românii s-a răzgândit. Conform proiectului, zațul trebuia reinjectat în dealul din care curge acum levigatul. Soluția tehnică prevedea 5 țevi de 250 m îngropate în deal și prin care zațul se pompează cu presiune până în miezul dealului de gunoi. Dar firma care administrază închiderea rampei dintr-o dată s-a trezit că asta de fapt nu-i mai convine. Din două motive. Primul, banii. Bă, depui? Plătești. Că nu era vorba inițial? Ghinion. Dar cine plătește? Klarwin? Consiliul? Iar al doilea și cel mai mare motiv al răzgândirii: i-a apucat frica. Că dacă smântâna asta îi fluidizează și mai mult masa imensă de gunoi și fuge iară tot dealul în jos? Că nu ne-am gândit înainte? Ghinion. Să ducă nemții zațul nostru în altă parte. Dar nu se poate. Că legea interzice să plimbi reziduurile de pe o groapă pe alta. Ca atare trebuie să le gestionezi local. Dar localu' nu mai vrea. Iaca așa s-a blocat neamțul cu mâna pe butonul verde și Tișe cu foarfeca pe pamblică, trecând peste el iarna întreagă. Dar ce-i pasă. Mai face cancer unu, moare de cancer altu, las' că-i crește plozii, bun și ăia să-i impozitezi. Timpul trece, banul cetățeanului vine. Statul vine de la stat”, spune pe Facebook activistul Szakats Istvan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter