Actualitate

450 de ani de la Edictul de la Turda prin care s-a proclamat libertatea religioasă în Europa. O nouă statuie se va ridica la Cluj

Liderii comunităţii unitariene din Transilvania vor lansa săptămâna aceasta o petiţie prin care cer Parlamentului României, Parlamentului Ungariei şi Parlamentului European să adopte rezoluţii pentru susţinerea libertăţii religioase şi, respectiv, pentru declararea zilei de 13 ianuarie ca fiind Ziua Libertăţii Religioase, iar anul 2018 a fost proclamat Anul Libertăţii Religioase.

sursa foto cluj.com

Lansarea petiţiei are loc în contextul în care anul acesta, în data de 13 ianuarie, se împlinesc 450 de ani de la semnarea şi adoptarea, în 1568, a Edictului de la Turda, prin care s-a enunţat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa.

Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda la începutul anului 1568, a adoptat o hotărâre istorică: documentul recunoscut ulterior ca Edictul de la Turda prin care s-a proclamat libertatea conştiinţei religioase pentru prima oară în istoria modernă a omenirii şi dreptul fiecărei comunităţi de a-şi alege predicator. Totodată, Edictul mai conţine şi interzicerea discriminării pe baze religioase.


"Edictul ce a proclamat libertatea religioasă este cea mai de preţ valoare transilvăneană, de aceea Biserica Unitariană Maghiară va organiza o serie de manifestări comemorative şi festive în vederea marcării momentul aniversar, respectiv a readucerii principiilor de egalitate şi de libertate a comunităţilor în atenţia publică. Chiar dacă libertatea religioasă a fost formulată pentru prima dată la Turda, acest principiu este urmărit peste tot în lume. Ne dorim ca în 2018 toţi locuitorii Transilvaniei, români, maghiari, saşi şi de alte naţionalităţi, catolici, ortodocşi, reformaţi, luterani, unitarieni sau de alte confesiuni, să poată să îşi amintească cu mândrie de acest moment istoric special şi să sărbătorim împreună această aniversare. De aceea declarăm anul 2018 Anul Libertăţii Religioase", a spus, potrivit unui comunicat transmis miercuri, episcopul Bálint Benczédi Ferenc, conducătorul bisericii unitariene.

El a mai adăugat că biserica unitariană îşi marchează existenţa instituţională de la această dată.


Pentru a celebra aniversarea a 450 de ani de la Edictul de la Turda, biserica unitariană organizează pe 13 ianuarie un eveniment comemorativ special, care va avea loc biserica romano catolică din Turda, în locul adoptării edictului. La eveniment şi-au anunţat prezenţa lideri religioşi din ţară şi din străinătate, la fel ca şi lideri ai vieţii publice din România şi Ungaria. Acest moment festiv va fi precedat pe 12 ianuarie la Cluj-Napoca de piesa de cvartet "Punte între rai şi pământ" a compozitorului britanic de confesiune unitariană Alan Williams.

De asemenea, Biserica unitariană a pregătit o serie de manifestări care vor avea loc de-a lungul Anului Libertăţii Religioase: se vor ridica statui pentru întemeietorul bisericii unitariene, Dávid Ferenc, la Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe, se vor renova biserici şi clădiri ale cultului, iar în incinta episcopiei unitariene de la Cluj-Napoca se va înfiinţa Casa Libertăţii Religioase. Mai mult, Biserica unitariană pregăteşte dezvoltarea reţelei proprii de educaţie prin înfiinţarea mai multor creşe şi grădiniţe. Comunităţile de credincioşi unitarieni vor organiza la rândul lor evenimente de comemorare şi sărbătoare pe parcursul anului, iar la finalul anului va avea loc la Cluj-Napoca sinodul Bisericii unitariene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter