Actualitate

Prima autostradă care ar trebui să se deschidă în acest an. Cine mai crede în promisiuni?

Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, deschide traficului primul lot de autostradă din 2018.

În câteva zile, oficialii CNAIR urmează să anunţe deschiderea traficului autostrăzii  Sebeş-Turda,  Lot 3. O echipă de specialişti din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere se va deplasa la Cluj şi împreună cu angajaţii DRDP Cluj va inspecta stadiul celor 12,44 km de autostradă. Recepţia finală a fost stabilită pentru 9 ianuarie.

Inaugurare cu o întârziere de 1 an


„La recepţia de anul trecut au fost constatate următoarele probleme: nerespectarea proiectului propus şi asumat chiar de antreprenor pentru construcţia căilor de rulare pe pod, zone cu exces de bitum, iluminatul pe poduri era realizat cu lămpi pe sodiu şi nu cu led, situaţie care duce la creşterea facturii energiei electrice şi implicit a cheltuielilor de operare. Din cei 12,4 km, aproximativ 10 km, între nod Unirea şi nod Aiud vor fi circulabili. După ce va fi recepţionat şi lotul 4 Sebeş-Turda, se va circula cursiv pe 27 de km de autostradă, între nod Turda şi nod Aiud”, spun oficialii CNAIR.

Conform CNAIR, cei 12,4 km de autostradă sunt construiţi de asocierea Tirrena Scavi SpA - Societa Italiana per Condotte D’Acqua SpA, costurile lucrării fiind de circa 420 milioane lei, proiectul fiind finalizat în proporţie de 99.00%.


La începutul lunii decembrie 2017, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură (API) acuzau Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere de faptul că a ajuns în situaţia de a ”căuta nod în papură” constructorului lotului 3 al Autostrăzii Sebeş - Turda pentru a nu face recepţia lucrărilor.

"Compania de Drumuri promitea că va efectua recepția în 28 noiembrie. Dar comisia de recepție nu și-a făcut simțită prezența! Au apărut totuși doi reprezentanți ai CNAIR care se plâng că asfaltul de pe poduri nu are rețeta aprobată (ci una superioară calitativ celei aprobate), că becurile nu sunt cu LED ci cu sodiu (CNAIR a aprobat soluția cu sodiu!), aceștia amenințând că nu se va face recepția decât dacă totul este finalizat până la ultimul fir de iarbă sau ghiveci de flori din spațiile de servicii. Vrem să ne exprimăm indignarea și dezaprobarea față de atitudinea CNAIR în acest caz! Dânșii sunt numiți în funcție pentru a apăra interesele cetățenilor și a găsi în cel mai scurt timp soluții de punere în trafic a sectoarelor de autostradă perfect funcționale, evitând astfel accidentele frecvente de pe drumurile naționale periculoase, așa cum este și cazul DN1 între Sebeș și Turda", susținea atunci API.


Lucrări fără autorizaţii de construcţie

Contractul cu Tirrena Scavi S.p.A a fost semnat în 16 aprilie 2014, iar termenul iniţial de finalizare a fost 20 martie 2016. Lotul 3 (12,45 km) urmează traseul de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea. Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud şi Unirea.


Construcţia Autostrăzii Sebeş-Turda, cu o lungime de 70 de kilometri, va costa aproape un miliard de euro. Primele două loturi ale autostrăzii au avut termen de finalizare octombrie 2016, iar loturile 3 şi 4 au avut termen de finalizare în martie 2016.

În 2015, Autostrada Sebeş-Turda a fost în centrul unui scandal după ce s-a aflat că pentru mai bine de 66 de kilometri din cei 70 nu au fost emise autorizaţiile de construire cu toate că firmele constructoare lucrează încă din 2014.


Situaţia la zi a loturilor de autostradă din judeţul Cluj

Asociația Pro Infrastructura face, într-o postare pe un site de socializare, o analiză privitoare la șansa deschiderii în 2018 a  ”minim 156.7 kilometri de autostradă”, promisiune făcută de ministrul transporturilor, Felix Stroe.

”În 2018 pot fi finalizați 83,587 km (21,15 km sunt de fapt gata din acest an) din care, realist vorbind, putem folosi doar 63 km (aproximativ), restul fiind «muzee». Pentru aceasta însă trebuie «depășite obstacolele birocratice și tehnice majore» și trebuie asigurată finanțarea”, spune asociația.

 - Lotul Gilău-Nădășelu (8,7 km). La 01.11.2017 s-a finalizat și și chiar a fost recepționat de CNAIR, însă nu poate fi folosit pentru că nu avem construit viaductul Gilău (un ciot lung de 0,766 km) care să îl lege de restul Autostrăzii Transilvania (A3). Acest segment va fi deschis, probabil, în perioada august-septembrie 2018.

 - Lotul 4 din A10 Sebeş-Turda (16,3 km). La finalul iernii sau cel mai târziu în primăvară, ar putea fi deschis, acolo unde au apărut probleme tehnice (alunecarea masivă), iar CNAIR nu și-a asumat deschiderea în 2017 chiar dacă aliniamentul autostrăzii ar fi putut să fie gata. Ar trebui modificat și clarificat cadrul legal, astfel încât acest segment să fie deschis circulației chiar dacă nu este 100% finalizat (Ministerul Transporturilor are un proiect de ordin de ministru în acest sens).

 - Alte două loturi din Autostrada A3 între Câmpia Turzii și Târgu Mureș, mai precis Ungheni-Ogra (10,1 km) și Ogra-Iernut (3,6 km) vor fi gata îm 2018, ambele în perioada august-septembrie. Însă ele vor fi, cel puțin într-o primă fază, doar muzee pentru că nu vor putea fi folosite de șoferi fără nodul Iernut, cel care face parte din alt contract (Iernut-Chețani). Este extrem de dificil, birocratic și tehnic, ca nodul Iernut să fie construit până la finalul lui 2018.

Ultimele Stiri
abonare newsletter