Actualitate

De 2 ani de zile, ANI îi verifică "integritatea" arhitectului șef al Clujului, Claudiu Salanță

Luat la ochi de Agenția Națională de Integritate în urmă cu doi ani, ancheta în cazul arhitectului șef al Consiliului Județean Cluj, Claudiu Salanță, bate pasul pe loc.

Arhitectul șef al Consiliului Județean Cluj, Claudiu Salanță se află în vizorul Agenției Naționale de Integritate (ANI) încă din anul 2015. Monitorul de Cluj a scris în mai multe rânduri că arhitectul Claudiu Salanță s-ar afla în incompatibilitate, inclusiv că ar fi cercetat de Agenţia Naţională de Integritate.

Într-un răspuns pentru Monitorul de Cluj, reprezentanții ANI spun că dosarul acestuia se află încă în lucru.


"Am înregistrat o lucrare în luna ianuarie 2015 în care se efectuează evaluarea respectării regimului juridic al conflictelor de interese și al incompatibilităților de către Claudiu Salanță, arhitect șef în cadrul Consiliului Județean Cluj. La finalizarea evaluărilor, se va comunica soluția dispusă în cauză", a declarat Daniela Mincu, inspector de integritate.

În aprilie 2014, Monitorul de Cluj a scris despre faptul că arhitectul-şef Claudiu Salanţă a fost asociat şase luni într-o firmă care are contracte cu Consiliul Judeţean Cluj, informaţie pe care a “uitat” s-o menţioneze în declaraţia de interese, acesta fiind în incompatibilitate şi existând suspiciuni că ar fi săvârşit şi infracţiunea de fals în declaraţii.


De asemenea, Claudiu Salanţă a făcut/face parte din echipa de implementare a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în județul Cluj”, proiect derulat cu fonduri europene care s-a dovedit a fi un dezastru şi cel mai răsunător eşec al Consiliului Judeţean Cluj.

Monitorul de Cluj a atras atenţia în mai multe articole cu privire la situaţia absurdă creată: arhitectul-șef al județului Claudiu Salanță verifica și aviza proiectele responsabilului tehnic Claudiu Salanță. Legal, se ridica problema unei incompatibilități. Moral și etic, se ridică întrebarea cât de corecte au fost deciziile luate de arhitectul-șef Salanță în verificarea și avizarea proiectelor și actelor pe care tot el le-a întocmit pentru SMID.


Mai mult, proiectul Centrului de Deșeuri nu e singurul proiect în care apare numele arhitectului Salanță. În cele mai importante proiecte derulate de Consiliul Judeţean apare şi numele lui Claudiu Salanţă.  Fie că vorbim de Centrul de Deşeuri, Parcul Industrial Tetarom I şi IV, proiectele privind Modernizarea Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică Jucu sau Conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a bisericilor din lemn Petrindu şi Cizer, Salanţă a fost pontat cu sute de ore lucrate, pe lângă funcţia de bază de arhitect şef, funcţie de conducere cu atribuţii de coordonare şi control.

În cadrul proiectului "Construire Parc Industrial Tetarom IV", Salanță a fost, de asemenea, numit responsabil tehnic. Între timp, Tetarom IV a ajuns istorie, județul Cluj pierzând o finanțare europeană de 18 milioane de lei.


În urma acestor dezvăluiri, în martie 2015, Claudiu Salanţă a primit o adresă din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, care i-a cerut să pună la dispoziţie mai multe documente.

În toată această perioadă, reprezentanții Consiliului Județean au susținut că numirea arhitectului şef Claudiu Salanţă ca responsabil tehnic în cadrul proiectului Centrului de Deşeuri a fost legală.


“Nu există stare de incompatibilitate între funcţia de arhitect şef al judeţului Cluj şi calitatea de responsabil tehnic în cadrul echipei de implementare a proiectului «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj» întrucât în calitatea sa de arhitect şef Claudiu Salanţă nu exercită atribuţii de control asupra activităţii derulate de responsabilul tehnic Claudiu Salanţă în cadrul proiectului menţionat după cum nu exercită asemenea atribuţii asupra nici unui funcţionar public care face parte din echipa de proiect. În concluzie numirea domnului arhitect sef Claudiu Salanţă ca responsabil tehnic în cadrul proiectului este legal”, spuneau aceștia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter