Actualitate

Funcționarii din Consiliul Județean Cluj, PÂRÂȚI la procurori. "Au determinat dezastrul ecologic de la Pata Rât"

Un deputat clujean a depus joi dimineață un denunț la Parchetul Tribunalului Cluj prin care solicită identificarea și sancționarea persoanelor responsabile de producerea incendiilor și manangementul defectuos al deșeurilor și lucrărilor de la Pata Rât.

Zona Pata Rât din Cluj-Napoca este la ora actuală un spațiu puternic poluat. Nu mai puțin de 29 de incendii au avut loc la rampele de gunoi din această zonă doar în ultimul an.

"Evoluția actuală a dezastrelor din această zonă ar fi putut fi evitată dacă autoritățile nu ar fi neglijat, fie din culpă sau poate chiar cu bună știință, caracteristicile solului vechiului depozit în vederea contractului de închidere și ecologizare a sitului. Ignorarea acestei situații de fapt a dus la costuri suplimentare de milioane de euro, suportate de la bugetul județean, cu scopul  de a repara impactul greșelilor din faza de planificare, arătând că autoritățile nu sunt capabile să gestioneze o asemenea situație. Având în vedere pericolul public asupra sănătății la adresa a zeci de mii de cetățeni datorat răspândirii fumului de la aceste incendii, precum și de la sporirea volumului de levigat care se poate scurge în Someș, vă cer să dispuneți măsurile necesare pentru a identifica și sancționa persoanele responsabile de acest lanț de distrugeri. Totodată, nu este de neglijat nici impactul negativ produs asupra traficului aerian", scrie deputatul Adrian Dohotaru în denunț.


El subliniază și faptul că "nu poate fi o coincidență faptul că de fiecare dată când izbucnește un asemenea incendiu camerele de supraveghere ale rampelor de la Pata Rât prezintă defecțiuni care le împiedică funcționarea".

"În privința suspiciunilor privind săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu, menționez că recent au fost publicate expertize tehnice realizate de Universitatea Tehnică, de SC Expert SRL privind alunecările și de Universitatea Sapientia privind poluarea care arată deficiențele profunde ale proiectelor de investiții desfășurate în zona Pata Rât. Este evident că aceste deficiențe au apărut datorită unei planificări superficiale, încă din etapele incipiente, care ar fi putut fi evitate cu o minimă diligență. Nu este niciun secret că argila constituie un sol foarte instabil, iar planificarea concentrării volumului imens de deșeuri pe acest sol este o rețetă pentru un dezastru care nu putea fi ignorat decât printr-o neglijență crasă. Mai mult, acest aspect nu putea fi ignorat nici când s-a luat decizia concentrării volumului de deșeuri pe o suprafață redusă de la 22 de hectare la 18. Prejudiciile aduse locuitorilor din zonă ca urmare a poluării sunt inestimabile. Este evident că ne aflăm în prezența infracțiunilor de  distrugere și neglijență în serviciu. Este imperios necesară stabilirea gradului de responsabilitate a funcționarilor din cadrul Consiliului Județean care au avut un rol în gestionarea și implementarea SMID și care, prin neglijarea situației de fapt, au determinat dezastrul ecologic și de sănătate reprezentat de poluarea survenită în urma incendiilor și creșterii nivelului levigatului", mai menționează documentul citat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter