Actualitate

Tișe cedează, dar amenință cu plângeri penale. Consiliul Județean începe eliminarea levigatului de la Pata Rât

După expertiza care arată dimensiunea reală a dezastrului de la Pata Rât și după ce Alin Tișe a declarat că "se spală pe mâini" de problema poluării din zonă, acum președintele Consiliului Județean Cluj a cedat și spune că va începe eliminarea lacului cu levigat. Nu înainte să amenințe în stânga și-n dreapta cu plângeri penale.

"Noi am cerut de două ori declararea unei stări de alertă urmare a unei situaţii de maximă urgenţă din cauza poluării care este confirmată de foarte multe persoane. Demersul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este de a sabota Consiliul Judeţean. Toată lumea vede că se impun măsuri de maximă urgenţă. Scopul lor a fost de a întârzia implementarea măsurilor. Dacă am fi luat măsuri de îndată atunci, astăzi nu ar mai fi existat acel levigat în cantitatea în care este şi în acea concentraţie. Această poluare este o poluare accidentală datorată unei alunecări de teren accidentale. Ceea ce înseamnă că în cazul unei poluări accidentale se impun măsuri de urgenţă", a declarat Tișe, miercuri.

Președintele CJ Cluj spune că în zonă vor fi montate două bazine de decantare, iar pentru toate recuperarea cheltuielilor, instituția îi va da în judecată pe cei responsabili. În acest context, Tișe spune că soluțiile propuse au fost deja trimise spre avizare Apelor Române.


În acest sens, lucrările ce urmează să înceapă încă de joi, în regim de urgență, vor consta în colectarea levigatului în două bazine de decantare, acesta urmând a fi pompat prin conducte cu ajutorul unor motopompe special instalate. După decantarea și sedimentarea levigatului în primul bazin, acesta va fi transferat în cel de-al doilea bazin unde va fi supus de Compania de Apă unor tratamente chimice menite să îl decontamineze. Ulterior, lichidul rezultat, va ajunge în sistemul de canalizare. Pentru a se asigura conformarea la legislația în vigoare și a se atinge standardele impuse de lege, întregul proces de epurare va fi monitorizat de Apele Române.

"Constructorul aşteaptă ordinul de începe a lucrărilor în ceea ce priveşte eliminarea levigatului. Pentru eliminarea levigatului, noi vom începe lucrările la aceste două bazine care vor fi consturite în aval de actuala rampă de la Pata Rât. Vom implementa în regim de urgenţă aceste soluţii. Bazinele ne vor lua câteva zile să le construim. Vor fi maxim de 1.000 de metri cubi. Consiliul Judeţean va da decizie de expropriere şi vom expropria exact cât ne trebuie pentru aceste două bazine. Vom face şedinţă de îndată să stabilim culoarul de expropriere. Nu mai cer stare de alertă, nu are sens.  Îi vom da în judecată pe toţi pentru cheltuielile pe care le vom face. Dacă dânşii continuă să ne saboteze, vom face plângeri penale. Este o poluare accidentală, asta înseamnă că nu e vinovat Consiliul Judeţean. Nu dau vina pe nimeni. Ulterior, vedem dacă vom avea pretenţii financiare faţă de alte instituţii care puteau să ne ajute", a mai spus Tișe.


Tișe promite că "lucrurile vor intra în normalitate".

"Lucrurile vor intra în normalitate și vă garantez că vom închide depozitul neconform. Singura noastră treaba este, așa cum spune și expertul, să nu mai punem gunoi pe suprafața de bază. Noi trebuie să închidem un munte de gunoi care se întinde pe 21-22 de hectare, pe suprafața care există. Expertul spune să lăsam gunoiul unde este și să îl închidem pe amplasamentul existent. Noi va trebui să facem exproprieri și aici pentru gunoiul care se află pe un teren suplimentar de 2-3 hectare. Aici trebuie să închidem rampa în mod diferit pentru că este în afara rampei”, a explicat Tișe.


Președintele Consiliului Județean Cluj susține că a cerut și un punct de vedere de la Compania de Drumuri în chestiunea afectării centurii, răspunsul primit fiind acela că levigatul nu afectează șoseaua Apahida-Vâlcele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter