Actualitate

Clujul, sufocat de mașini. Arhitectul Șerban Țigănaș: ”Clujenii folosesc exagerat maşinile”

Problema aglomerației rutiere în Cluj-Napoca este una care este dezbătută de șoferi, pietoni, jurnaliști și autorități locale. Oamenii se roagă să nu mai piardă ore întregi în drum spre serviciu, autoritățile vin cu soluții, însă nu s-a pus în aplicare nimic concret.

aglomeratie aglomeratie

Dimineața devreme, mii de clujeni merg spre locurile de muncă, spre școală sau facultate. Unii se urcă în mașinile personale, alții folosesc mijloacele de transport în comun. Cu toate că cea de-a doua categorie par a fi mai câștigați datorită benzilor dedicate care au fost puse în funcțiune recent, realitatea este alta. Oamenii se înghesuie până la refuz în autobuze și mulți rămân pe afară.

Mașinile circulă bară la bară. Nervi, claxoane, gaze de eșapament se întâlnesc în orice parte a orașului. Rețelele de socializare explodează cu poze cu coloane de autoturisme, ce par fără sfârșit.


Motivele pentru care se pierd ore întregi în trafic zilnic

Președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș, spune că există numeroși factori care au dus, în timp, la un trafic prea încărcat, din cauza căruia mii de clujeni își petrec ore prețioase din zi în mașinile personale sau în mijloacele de transport în comun.

„În Cluj există un dezechilibru evident între eficiența transportului public și opțiunea exagerată a folosirii autovehiculelor. Dacă în trecut transportul public era inconfortabil, aglomerat și chiar riscant (să nu uităm că în mijloacele de transport public poți fi atacat de hoții de buzunare) acum el a devenit rezonabil, cu mașini noi, mult mai confortabile. Totuși nu a rezolvat încă rezonabil problema acoperirii teritoriului, adică sunt multe zone care nu beneficiază de transport în comun și conexiuni. Aceasta se datorează mai ales dezvoltării urbane disipate, rarefiate în multe zone, care nu asigură o densitate de călători care să facă transportul în comun viabil, plus o lipsă e infrastructurii”, a explicat Șerban Țigănaș.


Legile rutiere, cea mai la îndemână soluție pentru descongestionare

Arhitectul oferă și soluții care ar putea fi aplicate pentru a aerisi atât principalele artere ale orașului, cât și străduțele din cartiere care au ajuns să fie la fel de aglomerate din cauza numărului mare de mașini care există în municipiu.

„Cea mai importantă măsură pentru un trafic mai bun, prima, dar și cea mai ignorată în Cluj este respectarea cu strictețe a legilor rutiere, mai ales referitor la staționare și parcare, în tot orașul și nu numai în zone preferențiale. Aceasta ar duce la reglarea intereselor utilizatorilor de vehicule, care își vor asuma riscul de a nu avea loc de parcare oricând și oriunde și vor proceda în consecință, nestrangulând traficul pe anumite artere, circulând în afara orelor de vârf sau utilizând de mai multe ori mijloace de transport alternative. Disciplina este fundamentală și nu înțeleg de ce cei abilitați manifestă o toleranță distructivă, cauzatoare de abuz asupra spațiilor publice. Măsurile nu pot fi decât combinate și sunt de două categorii, cele pe termen scurt și cele pe termen lung. Primele aduc ameliorări ușoare pe moment, până la realizarea măsurilor importante, care trebuie să fie coerente și integrate pentru a nu se contrazice în timp. Clujul are un plan de mobilitate urbană integrată, contractat și recepționat de circa un an, dar nu îl pune în aplicare, sau cel puțin nu cunosc ca proiectele prevăzute acolo să fie active. În prezent asistăm la măsuri din prima categorie, a toaletării unor intersecții, importante, dar total ineficiente fără proiectele integrate”, spune Șerban Țigănaș.


Până ce aceste soluții sau altele vor fi implementate, clujenii ies de la muncă, se urcă în mașini și se îndreaptă obosiți spre casă. S-au resemnat cu ideea că vor pierde alte zeci de minute în trafic.  

abonare newsletter